KV Mechelen vóór en KV Mechelen ná : het toonde zowel sportief als extrasportief een ander gezicht, maar bleef problemen hebben om wedstrijden te winnen. Kwaliteit liep er niettemin zeker tussen : Dosunmu etaleerde bij Westerlo de kwalititen die iedereen in hem vermoedde, Dever en Ribus charmeerden Gent, BoekaLisasi wist ook bij Charleroi de weg naar het doel te vinden, en onder andere BramCriel, pas 16, kon een contract tekenen bij RC Genk.

Alleen kregen spelers op den duur bekendheid door alles behalve hun sportieve kwaliteiten. Of denkt u dat we in andere omstandigheden wél iets hadden vernomen van TonyEecloo, de met een door de spelersgroep gefinancierde doos luiers ophef makende Oostendenaar ? IvanWillockx verloor op een gegeven moment zijn plaats in de ploeg aan KevinBegois, maar wist zich in de onderhandelingen met de clubleiding op te werpen tot een persoonlijkheid met sociale vaardigheden. LukaszKubik, niet onaardige voetballer nochtans, haalde vooral de media wegens bevriend met TessadeMos, dochter ván.

Onder StéphaneDemol wekte KV Mechelen bij momenten, zoals op Anderlecht, de indruk aardig te kunnen voetballen, maar slaagde er, ook nog eens door extrasportieve beslommeringen, nooit in die lijn constant te houden.

Wel een constante lijn in Mechelen : de perikelen naast het veld. Wanbeleid zorgde voor het verdwijnen van GeertLermyte, AaddeMos, LucVerheyen en ten slotte WillyVan denWijngaert zelf. In zijn zog een immense financiële put en organisatorische chaos achterlatend : zonder de 12,5 miljoen euro die mieterse Willy zelf in de club stak, had Mechelen 6 miljoen euro nodig om schuldenvrij het eind van het seizoen te halen, of 2,5 miljoen euro om op z’n minst aan de licentievoorwaarden te kunnen voldoen en onder andere de spelerslonen te kunnen betalen. Eilaas.

Maar onder impuls van de door MarkUytterhoeven getrokken vzw Red KV werd wel 508.000 euro ingezameld en werd in Elewijt bedongen dat spelers en werknemers van het oude KV hun gezamenlijke financiële eis herleidden tot 600.000 euro. Waarna het stamnummer kon worden gered, KV Mechelen het seizoen kon uitdoen en straks niet in vierde provinciale, maar in derde klasse kan herbeginnen.

Met de verzameling legionairs die de tot hoofdtrainer gepromoveerde AlexCzerniatynski na de faling vervolgens van vooral Standard en Lokeren te zijner beschikking kreeg, wist de voormalige international een paar keer te verrassen. Volgend seizoen ook in derde klasse ?

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content