Het zijn zenuwslopende weken voor PSV en Erik Gerets. De slechte competitiestart en de spanning van de Champions League, die eindelijk slechts resulteerde in een derde plaats en een stek voor de Uefacup, hielden de Leeuw in de greep. Voorzitter Harrie van Raaij had nochtans kwalificatie voor de tweede ronde als een prioriteit vooropgesteld.

Het herstel van PSV heeft zich ingezet.

Erik Gerets : Dat zie je heel duidelijk tijdens trainingen en wedstrijden. Iedereen is ermee bezig en niemand van mijn spelers wil afhaken. Ze realiseren zich allemaal dat er nog niets is verloren. De titel is ver weg, maar eens in de zoveel tijd gebeurt er eens een mirakel. Nu moeten we het niveau wat we in Lazio haalden, in een lange reeks wedstrijden halen in de competitie.

Kreeg Mateja Kezman tegen De Graafschap gedwongen rust ?

Ik heb het gevoel dat hij er een beetje doorheen zit; zijn ogen waren ook wat opgezwollen. Ik wilde hem rust geven, maar het tekent hem dat hij de groep niet in de steek liet. Nu weet ik zeker dat ik de komende weken en maanden over een scherp Kezman kan beschikken.

Heeft u nog overwogen om na het wegvallen van aanvoerder Mark van Bommel versterkingen in huis te halen.

Dat lag niet in de planning. Maar ik weet niet of we ons halverwege het seizoen nog gaan versterken. We moeten kijken hoe de competitie verloopt, of we blessures krijgen en of er spelers weggaan. Ik verwacht het niet, maar je weet het nooit. Bovendien hebben de jongens mij de afgelopen twee jaar niet in de steek gelaten. Daarom ga ik nu geen nieuwe spelers halen, deze groep is sterk genoeg.

De naam van Phillip Cocu viel al herhaaldelijk.

Natuurlijk wil ik hem er graag bij hebben. We moeten in de toekomst niet alleen oog hebben voor jong talent, maar ook voor routine. Cocu heeft dat. Hij heeft heel grote voetballende, maar ook menselijke kwaliteiten. Phillip dwingt een natuurlijk soort respect af, net zoals Luc Nilis dat deed.

Heeft dit PSV behoefte aan jongens met ervaring ?

Ik heb al een paar keer aangegeven dat ik wat meer ervaring en routine in de ploeg wilde. Maar vaak zijn zulke jongens duur en omdat ze wat ouder zijn, zie je dan niets van het geld terug. Het liefst heb ik in elke linie een ervaren speler, dat zou voor iedereen het beste zijn. Maar de ervaring die de jonge jongens nu opdoen, is onbetaalbaar; het maakt ze sterker. Ik geef spelers krediet en weet dat ze het vroeg of laat terugbetalen. Alleen hebben wij soms geen tijd om maanden te wachten. Daarom is er een grens : als je niet voldoet, neemt een ander je plaats over.

Wanneer vallen de beslissingen over volgend seizoen en de nieuwe structuur van de club ?

In december hebben we een eerste evaluatie en in februari, maart een tweede. En daarna moeten er met het oog op de toekomst een aantal knopen worden doorgehakt.

door Marco Timmer en Frédéric Vanheule

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content