Bij KAS Eupen neemt sportief directeur Josep Colomer afscheid van het project dat hij in 2012 mee opzette.

Om privéredenen neemt Josep Colomer afscheid van KAS Eupen, meldde de club vorige maandag. Op 8 juli verloor de sportief directeur bij een auto-ongeval tijdens een vakantie in Senegal zijn negen maanden oude zoon. Een paar maanden eerder was hij vrijgesproken door het Spaanse gerecht in een onderzoek naar zwart geld bij de vorige voorzitter van Barcelona Sandro Rosell, met wie Colomer als voormalig directeur van Barça’s opleidingscentrum La Masía samenwerkte.

Vanwege de tragische gebeurtenissen van deze zomer was Colomer ook niet meer betrokken bij de zomermercato van Eupen. De nieuwkomers werden aangetrokken door Christoph Henkel, samen met Andreas Bleicher, bestuurslid van KAS Eupen. In 2006 zette Bleicher in Qatar het Aspire Football Dreams Project op. Al gauw betrok Bleicher ook Colomer bij het project.

Beiden gingen op zoek naar een profclub in Europa waar de talenten hun eerste stappen als prof konden zetten. Eupen, waar het failliet dreigde, stond open voor het project, dat in 2012 door Bleicher en Colomer opgestart werd. Laatstgenoemde opereerde bij voorkeur ver weg van de schijnwerpers, op een paar zeldzame interviews na, waarin hij benadrukte hoe belangrijk het is dat een club een vaste voetbalfilosofie kiest van waaruit men gaat werken, en ‘zijn spelers heel goed kiest in functie van die filosofie’.

Om de nieuwe sportieve clubstructuur bij Eupen te versterken, werd een directeur scouting aangesteld. De Duitser Siegfried Marti werkte drie jaar als scout bij Mainz en vervulde daarvoor dezelfde functie bij Werder Bremen. Zijn carrière begon bij 1. FC Köln, waar hij een tijdje met Henkel samenwerkte, die voor zijn komst naar Eupen in 2012 de jeugdopleiding bij de Duitse club superviseerde.

Dat de structuurwissel pas nu kwam, en niet na de vorige competitie of tijdens de zomer, komt omdat de mercato bij Eupen zo intensief verliep. First things first, was het motto, zegt Henkel: ‘Eerst de transfers, daarna de structuur aanpassen, dat was het plan.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content