Europa League-sensatie Östersunds heeft hoogdringend geld nodig

© Belga Image

Bij de Zweedse eersteklasser, twee seizoenen geleden nog een sensatie in de Europa League, wordt gevreesd voor de toekomst.

Amper twintig maanden is het geleden. Op 22 februari 2018 verslaat Östersunds FK, het team van de Engelse manager Graham Potter (44), in het Emirates Stadium Arsenal met 1-2. Maar door de (logische) 0-3-zege van de Gunners een week voordien slagen de Zweden er niet in zich te plaatsen voor de laatste zestien in de Europa League. Daarmee kwam een einde aan een sprookjesachtige reeks, want Östersunds FK bleef toen veertien opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Opmerkelijk omdat de club acht jaar ervoor nog in vierde klasse voetbalde.

Die memorabele avond in Londen staat echter in schril contrast met het heden. Nu prijkt de eersteklasser, na 27 speeldagen, met 22 punten op een dertiende plaats in de Allsvenskan. Dat is net voor de play-offplek voor promotie/degradatie en de twee zakkers. Daar komt nog bij het water de club financieel aan de lippen staat. In totaal moet er spoedig 15 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 1,38 miljoen euro, worden opgehaald voor eind dit jaar om de club draaiende te houden. En 0,92 miljoen euro van die som dient voor eind oktober te worden opgehoest. Fans en bedrijven krijgen de vraag om schenkingen te doen, maar er wordt ook naarstig gezocht naar bijkomende sponsoring. ‘Voor ons als voetballiefhebbers bestaat er geen alternatief’, zo meldde de club op haar website. ‘Östersund zonder een elitevoetbalteam, dat is ondenkbaar.’

Graham Potter, momenteel manager bij Brighton & Hove Albion in de Premier League, stortte al geld. ‘We bevinden ons in een bijzonder kritische situatie’, bevestigde Ian Burchnall (36) – de trainer die Potter opvolgde in juni 2018 – tegenover BBC Sport. ‘In Zweden zijn we niet de enige club met economische problemen. Dat blijft zo gebruikelijk in het voetbal. Kijk maar naar wat er in Engeland gebeurt met Bury en Bolton Wanderers.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content