Brescia ruikt via de Intertotofinale aan Europees voetbal.

Als AA Gent vanavond voorbij PSG geraakt, wacht in de finale met Brescia een club die nooit eerder Europees voetbalde. Geen wonder, want in competitie is het een echte liftploeg tussen Serie A en Serie B. Sinds de eengemaakte competitie startte in 1929 degradeerde de club – die straks aan zijn veertiende seizoen in de hoogste klasse begint – maar liefst negen keer, waarvan zeven na WO II.

Het behoud vorig seizoen was de eerste keer sinds 34 jaar dat de blauw-witten nog eens een verblijf in de Serie A niet afgebroken zagen na één seizoen. Brescia werd zelfs zevende, een verbetering van het naoorlogse record uit 1966 toen het mooi negende eindigde. Heel lang zag het er naar uit dat het na de promotie vorig jaar net als in ’70, ’81, ’87, ’95 en ’98 opnieuw direct zou degraderen. Maar onder impuls van een herboren Roberto Baggio, dé sterspeler die overkwam van Inter en nog eens wilde schitteren met het oog op het WK van 2002, redde Brescia zich met een fameuze eindsprint.

Trainer Carlo Mazzone nam graag de openstaande plaats in de Intertotobeker in om Brescia tenminste van Europees voetbal te laten proeven. De geboren en getogen Romein leidde twee jaar geleden al eens Bologna via de Intertoto naar de halve finales van de Uefacup. Niet dat de zomerbeker het voorbereidingsprogramma van de ploeg verstoorde. De A-kern bereidt zich tot 5 augustus rustig voor op de Serie A met een trainingskamp in Noord-Italië. De eerste wedstrijden werden afgewerkt door de beloften onder leiding van hulptrainer Leonardo Menichini. Die bereidden zich voor op trainingskamp van 4 tot 14 juli. Na de zege tegen het Hongaarse Tatabanya won het ook de heenmatch van de halve finale uit bij het Tsjechische Chmel Blsany met 1-2. Wel stond Mazzone een handvol titularissen af voor die match waar nog slechts drie spelers van het B-team in de basis startten. Baggio was er nog niet bij, de Tsjechische doelman Srnicek (die vorig jaar Gilbert Bodart verdrong) evenmin. Nieuwe aanwinst Frederico Giunti (30), de middenvelder die werd overgenomen van AC Milan, was er wel bij en heeft Europese ervaring zat. Ook aanwezig : de verdedigers Petruzzi – vroeger Europees met AS Roma, Diana, de Pool Kozminski en op het middenveld de tweeling Antonio en EmanueleFilippini. (GF)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content