Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Zes ex-speler van het opgedoekte RC Zuid-West-Vlaanderen (voorheen RC Harelbeke) hebben ex-voorzitter Geert Sustronck en twee andere ex-leden van de raad van bestuur, Désiré Destatsbaeder (ex-ondervoorzitter en sponsor) en Frans Raes (gepensioneerd ex-secretaris), gedagvaard. Spelersvakbond Sporta steunt de actie financieel en juridisch. Het zestal, vorige week precies een jaar geleden ontslagen, heeft nog loon en een opzeggingsvergoeding tegoed van hun toenmalige werkgever. Nu die niet meer bestaat, stellen zij de drie ex-beheerders persoonlijk aansprakelijk. In het voetbal is dat een precedent.

Eerdere vonnissen in het basketbal en het volleybal leidden al tot veroordelingen, waarbij clubbestuurders de gevorderde sommen alsnog dienden te betalen. In één dossier zag een bestuurder, op wiens huis na het vonnis beslag werd gelegd, zich zelfs genoodzaakt een lening aan te gaan bij zijn schoonouders. Het niet betalen van achterstallig loon, vakantiegeld en verbrekingsvergoeding wordt beschouwd als een sociaal-rechtelijk misdrijf. Iedereen die namens de club/werkgever contracten ondertekent, draagt mee verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. “Ten onrechte stellen de bestuurders (…) dat zij geen persoonlijke verantwoordelijkheid oplopen voor de verbintenissen van de vzw”, staat in een vonnis uit 1994 te lezen. Ook als de club “zeer goed wist dat zij de contractuele verplichtingen in die overeenkomst niet kon voldoen”, gaat zij niet vrijuit. “Het bewust achterhouden van de slechte financiële situatie van de club kan als ernstige fout worden bestempeld”, aldus de rechtbank.

“Wij hebben altijd gezegd dat de mogelijkheid bestond dat we clubbeheerders persoonlijk aansprakelijk zouden stellen”, licht Dirk De Vos van Sporta toe. “Wettelijk is er immers niets voorzien, zoals een Fonds voor Sluiting van Ondernemingen, voor voetballers die worden ontslagen. Clubs zijn meestal vzw’s en als die in vereffening gaan, stelt de vereffenaar doorgaans vast dat er geen activa zijn. Dus moet je andere wegen gaan bewandelen. Het probleem is dat voetballers niet gauw geneigd zijn tot actie over te gaan, zolang zij in de voetballerij zitten. Om hun beroep te kunnen blijven uitoefenen, moeten zij immers constant in de etalage staan. Vandaar een actie zoals die van de spelers in Lommel, die een eigen vzw wilden oprichten. Ik begrijp dat wel.”

De dagvaarding van Sustronck zal clubs vast de retorische vraag doen opwerpen, wie er zich nog in het voetbal zal willen engageren als dát hem boven het hoofd hangt. “Diegenen die alles correct naleven,” antwoordt De Vos meteen, “en geen putten maken. Zulke mensen moeten niet bang zijn.” Ex-bestuurders van RWDM mogen zich deze of volgende week ook aan een bezoek van de deurwaarder verwachten. Dossiers tegen de mensen van KV Mechelen en Lommel zijn in voorbereiding.

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content