Vier ex-spelers van Lierse – Werry Sels, Yves Vanderstraeten, Marius Mitu en Laurent Delorge – hebben vorige week gelijk gekregen in een aanslepende procedure tegen hun ex-club. De arbeidsrechter van Mechelen veroordeelde Lierse tot het betalen van achterstallig pensioengeld voor een totaal van bijna 400.000 euro.

“Lierse had de premies voor de groepsverzekering berekend op een te klein loon”, zegt Peter Roossens, de advocaat van Vanderstraeten, Mitu en Delorge. “Het gaf een andere interpretatie aan de polis, maar Mercator bevestigde ons dat onze berekening de correcte is. Ook van de profliga kregen we telefonisch die bevestiging en ik weet dat andere clubs het ook zo doen. Ik vermoed niet dat Lierse te kwader trouw was, al stond in bepaalde contracten wel dat per kwartaal een vaste som in de groepsverzekering zou worden gestort, wat in strijd is met de polis. Dat hadden ze moeten weten.”

Nog minstens zeven andere ex-spelers hebben een vordering ingesteld tegen Lierse, onder wie Kristof Imschoot, Marc Schaessens en Jonas De Roeck. Die laatste drie worden verdedigd door Johnny Maeschalck. Het zou in hun geval nog eens over een kleine 500.000 euro gaan. Daarbij opgeteld de vorderingen van Igor Nikolovski, Hasan Kacic en Bjorn De Wilde overschrijdt het totale bedrag ruim het miljoen euro. Dezelfde arbeidsrechter zal zich hierover binnenkort uitspreken, zodat geen afwijkend vonnis wordt verwacht. “Het vonnis is bovendien zeer goed gemotiveerd,” zegt Roossens, “maar als Lierse in beroep gaat, gaat er gemakkelijk nog een jaar overheen voor er een definitieve uitspraak is. Ondertussen kunnen wij geen betaling afdwingen.”

Lierse kondigde al aan dat het in beroep gaat. Zolang het vonnis niet definitief is, hoeft de club niet te vrezen voor zijn licentie. Wél als de uitspraak begin 2008 bevestigd zou worden. Roossens : “Als dan alle ex-spelers van de laatste tien jaar hun polis nakijken en naar de rechtbank stappen, zie ik Lierse in zware problemen komen. Het is de vzw Lierse Sportkring die wordt gedagvaard. Als zij niet kan betalen en in vereffening gaat, worden de clubbestuurders persoonlijk aansprakelijk gesteld. Ook de huidige bestuurders, want Vanderstraeten speelde er nog tot eind vorig seizoen.”

Volgens Maeschalck reiken de gevolgen van dit principevonnis verder dan Lierse. “Er zijn nóg clubs die het in het verleden niet zo nauw hebben genomen met de uitvoering van de groepsverzekering”, weet hij. “Ik noem geen namen, alleen : er zijn nog vorderingen hangende.” In de profliga is men zich bewust van het probleem en zou men de regeling van de pensioengelden, beter bekend als de Assubelgroepsverzekering, willen herbekijken.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content