Wie als makelaar aan de slag wil, dient een licentie aan te vragen bij de voetbalbond van het land van zijn nationaliteit, of van het land waar hij woont. Om in Vlaanderen zaken te mogen doen, moet hij daarenboven erkend zijn door het ministerie van Werkgelegenheid. Zes makelaars die wel al die erkenning hebben, moeten eind maart nog slagen in het KBVB-examen. Het zijn : John Evers, Jean-Claude Lagaisse, Vladica Lemic, Dan Lubelski, Willy Verhoost en Walter Mortelmans. Lagaisse en Mortelmans zijn al actief met de licentie van hun partner, respectievelijk Guy Dejaeghere en René Vijt.

é JOHN EVERS is de echtgenoot van Suzy Coeck, ex-voorzitster van Berchem Sport. Legde de contacten voor de transfer van zijn schoonbroer Ludo Coeck naar Inter Milaan, afgehandeld door Apollonius Konijnenburg. Richtte in 1987 European Football Consulting op en transfereerde Enzo Scifo van Anderlecht naar Inter. Liet België voor wat het is na een probleem rond de overgang van Gunter Schepens van Standard naar Karlsruhe. Werkt naar eigen zeggen nog met vooraanstaande clubs en spelers in het buitenland. Twijfelt of hij wel aan het examen zal deelnemen.

é VLADICA LEMIC (35) voetbalde in de Joegoslavische eerste klasse en drie jaar in Zwitserland. Kwam vervolgens in België vijf seizoenen uit voor derdeklasser Herentals. Verhuisde tussendoor één seizoen naar Lierse (1994/95, onder Erik Gerets), maar schopte het niet tot de A-selectie. Richtte in 1997 V.L. Sports Consulting op. Werkt geregeld samen met de Italiaan Oscar Damiani en een Fransman. Deed met hen de transfer van Mateja Kezman naar PSV. Was de manager van Jestrovic. Werkt samen met zijn broer in Bosnië.

é DAN LUBELSKI (47), een Belg, dankt zijn Poolse naam aan zijn in 1910 uit Polen geëmigreerde grootouders. Voetbalde in Zuid-Frankrijk voor tweedeklasser Martigues en in de Belgische derde klasse. Verliet twee jaar geleden het kantoor van Jacques Lichtenstein. Werkt samen met een Engelse advocaat die diverse spelers van de Ghanese en Nigeriaanse nationale ploeg vertegenwoordigt. Werkt vooral in Engeland en met Zuid-Amerikaanse spelers. Manager van Harald Pinxten (Antwerp), Matthias Van Steenberghe en Johan Bal (beiden KV Mechelen).

é WILLY VERHOOST was tot eind vorig jaar sportief manager van Lokeren SNW. Gaf toen zijn ontslag. Importeert, tot nader order uitsluitend voor zijn ex-club, Afrikaanse voetballers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content