J an Peeters noemde het vooraf vooral een toeristische trip, meer een culturele reis dan een voetbalwedstrijd, een protocollaire verplaatsing, een gelegenheid om de piramides te bezoeken. “Veel spelers beschouwen deze wedstrijd als een noodzakelijk kwaad,” lazen we, “maar dat hoort erbij. Natuurlijk wil ik een goede wedstrijd zien, maar wat is het belang ervan ? In Finland verloren we met 4-1, maar daarna wonnen we alles en kwalificeerden we ons voor het WK in Japan.”

Het werd 4-0 ditmaal, maar toch maakte de bondsvoorzitter zich boos. “Er was geen inzet, geen beleving, tactisch klopte het niet. Een blamage voor het Belgisch voetbal !” Bondscoach Aimé Anthuenis was vóór de match al boos. “Op zo’n patattenveld kan je niet voetballen. Jammer, want zo kan ik het resultaat van mijn experimentele ploeg niet evalueren.” Je vroeg je echt af waarom de wedstrijd in extremis niet werd vervangen door een kamelentocht.

Op een goede start met een onterecht afgekeurd openingsdoelpunt van Thomas Buffel na liet België vorige week woensdag in Egypte een belabberde indruk. De weerbaarheid bleek kwetsbaar, de ploeg werd bij momenten helemaal weggespeeld. Geen sluitende linies, geen druk op de bal, chaos.

Hoe komt dat ?

Peter Van der Heyden : “Dat moet je aan de trainer vragen.”

Timmy Simons : “Als ik zie hoe wij bij Brugge werken… Daar kent iedereen zijn taak, daar verdedigen en vallen we aan als ploeg.”

Voor de trainer waren de Egyptenaren gewoon op alle vlakken beter dan zijn spelers. Sneller, sterker, technisch beter. Daar een goed georganiseerde ploeg tegenover stellen lukte hem dan weer niet. “Op het veld wordt er te weinig gecoacht”, pleegt hij dan te zeggen. “Dat is typisch Belgisch.” Geldt dat misschien ook voor de Belgische trainer Aimé Anthuenis ? Zijn experiment met Vincent Kompany rechts in de ruit op het middenveld wou hij niet beoordelen. “Omdat hij al vroeg in de match niet meer naar links of rechts kon draaien vanwege een rugblessure.” Vreemd dat hij hem dan niet meteen van het veld haalde.

René Vandereycken sprak er dan weer schande van dat Anthuenis Tom Soetaers tussen twee competitiewedstrijden in naar Egypte had meegenomen zonder vooraf te informeren bij de medische of technische staf van RC Genk. Want : Tom speelde een half jaar niet en heeft in de heropbouw voldoende tijd en rust nodig. “Dat heeft niets met professionalisme te maken”, aldus Vandereycken. “Wie zoiets doet, heeft geen niveau.” Volgens Het Nieuwsblad van zaterdag was vooraf nochtans Ariël Jacobs gecontacteerd. “Een bondsbediende belde mij,” bevestigt ons Jacobs, “maar louter om te melden dat Tom geselecteerd was en louter omdat Tom op dat moment aan het trainen en dus niet bereikbaar was.” Het is moeilijk om Vandereycken geen gelijk te geven. Alleen : wat is niveau ? Een collega openbaar verwijten dat hij geen niveau heeft ?

Voor Jan Peeters is er nog altijd geen reden voor een trainerswissel. Aimé Anthuenis liet weten dat hij ervan uitgaat dat die er wel komt als er eind volgende maand niet gewonnen wordt van Bosnië-Herzegovina en San Marino. “Als de bondscoach zegt dat hij het voor bekeken houdt als we uitgeschakeld zijn,” aldus de bondsvoorzitter, “dan neem ik daar acte van.” Maar zo bedoelt de bondscoach het niet. Hij bedoelt dat hij verwacht dan ontslagen te zullen wórden. Dat is financieel interessanter dan ontslag némen. ( CV)

CV

Waarom werd de wedstrijd niet vervangen door een kamelentocht ?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content