Met 29 punten en een plaats in de buurt van de top 6 presteerde Cercle Brugge in het eerste deel van de reguliere competitie beter dan algemeen verwacht werd. Het negatieve doelsaldo (-3) was te wijten aan het nogal lage aantal gemaakte doelpunten (22). Daarom kwamen er na de winterstop met Milan Purovic (Sporting Lissabon) en Papa Sene (KVV Coxyde) twee spitsen bij. Met de linksvoetige centrale verdediger Gregory Mertens van AA Gent werd een akkoord bereikt tot 2013.

Met het oog op volgend seizoen werd ook al linkerspits Kevin Janssens (KV Turnhout) aangetrokken. Arne Nauds, zelf opgeleide centrumspits, kreeg een profcontract.

Olivier Mukendi, de van Anderlecht geleende spits die in de beloftekern verzeild was geraakt, vertrok naar Union. Offensieve middenvelder Jovan Stojanovic verhuisde naar SV Roeselare. Doelman Rubin Dantschotter wordt tot het einde van het seizoen ter beschikking gesteld van KV Oostende. Dejan Kelhar testte in Polen en in Turkije, maar keerde zonder overeenkomst terug. Kevin Packet genoot interesse van KFC Izegem, maar ging niet op het aanbod in. Ook verdediger Igor Gjuzelov en spits Bojan Bozovic, beiden op een zijspoor gezet, blijven bij Cercle.

VERDEDIGING

In het doel wierp Bram Verbist zich op tot nummer één. Rubin Dantschotter verkoos om tot het einde van het seizoen uitgeleend te worden aan Oostende. Jo Coppens is tweede keeper. Als derde doelman haalde Cercle voor zes maanden ‘oud-Cercleproduct’ Cédric Vanhee van SK Maldegem terug.

In de loop van de heenronde vormde zich volgende typeverdediging: Hans Cornelis (rechts), Denis Viane en Nuno Reis (centraal) en Bernt Evens, backs met offensieve impulsen en gefocuste centrale verdedigers. Alternatieven zijn Frederik Boi (rechts), Anthony Portier en Dejan Kelhar (centraal), en Kristof D’Haene (links).

MIDDENVELD

Op het middenveld doet Bob Peeters het doorgaans met een offensieve driehoek: Arnar Vidarsson als bewaker van de organisatie en voor hem Renato Neto en Lukas Van Eenoo, twee jonge spelers met loop- en voetballend vermogen. Wisseloplossingen bieden Boi, Sergiy Serebrennikov en (eens hij helemaal hersteld is van zijn enkelblessure) Tony Sergeant. Karel Van Roose, een verdedigende middenvelder, is een wissel op de toekomst. Hij is een verdedigende middenvelder die ook al als rechtsback werd uitgeprobeerd.

AANVAL

De bezetting voorin was het vaakst: Reynaldo (rechts), William Owusu (centraal) en Oleg Iachtchouk (links). Het is een trio dat veel kwaliteiten verenigt, maar de sterke, snelle en hardwerkende centrumspits Owusu was soms heel onzuiver in de afwerking. Dominic Foley (34), vorig seizoen topschutter van Cercle, raakte op de bank verzeild en was ook langdurig out met een knieblessure. Met Purovic kwam er een echte targetspits bij, maar conditioneel staat hij nog niet op punt. Sene, die vorig seizoen nog in eerste provinciale voetbalde, is snel en doelgericht. Op de rechterflank liet de Chinees Yang Wang al klasseflitsen zien. Boi speelde er ook al, Honour Gombami is na zijn zware knieblessure nog altijd niet terug op niveau. Op de linkerkant is ook D’Haene een optie.

CONCLUSIE

Sene (explosiviteit) en Purovic (power) bieden Bob Peeters meer offensieve wisselmogelijkheden. Prioriteit voor Cercle Brugge is het behoud in de Jupiler Pro League verzekeren en jonge spelers kansen geven, integreren en opwaarderen. Hoewel het soms met een ‘halve belofteploeg’ speelde, is Cercle nog altijd in de running voor play-off 1 en zit het in de Cofidis Cup bij de laatste acht.

IN

Papa Sene (Coxyde VV),

Milan Purovic (Sporting CP, Por), Cédric Vanhee (KSK Maldegem),

Grégory Mertens (AA Gent).

OUT

Rubin Dantschotter (KV Oostende), Jovan Stojanovic (SV Roeselare),

Dejan Kelhar (?).

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Met Milan Purovic kwam er een echte targetspits bij.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content