Espanyol won in Barcelona verrassend de derby.

Na 22 wedstrijden zonder nederlaag verloor Barcelona afgelopen zaterdag verrassend van stadsgenoot Espanyol. Het was na het verlies in de openingspartij op het veld van Numancia nog maar de tweede nederlaag van het seizoen voor de jongens van coach Josep Guardiola. Middenvelder IvanDeLaPeña, die indertijd voorbestemd leek voor een grootse carrière bij Barça, was bij de bezoekers met twee doelpunten de matchwinnaar, terwijl Yaya Touré de eerredder tegen de trouwen prikte.

Barcelona had nochtans graag revanche genomen voor vorig seizoen, toen Espanyol in Camp Nou een 2-2-gelijkspel behaalde. De man die toen tweemaal scoorde, is de nu 31-jarige RaúlTamudo. Hij debuteerde in 1996 al in de basiself van Espanyol en werd in de seizoenen 1997/98 en 1998/99 uitgeleend aan respectievelijk Alavés en Lleida. Nu is hij hét boegbeeld van de blauw-witten. Hij laat ook graag zijn licht schijnen over de rivaliteit: “Ik heb ook vrienden bij de blaugrana en ik wens hun het allerbeste toe, maar ik ben en blijf een echte Espanyolista. Op het veld zie ik Barcelona dus liever verliezen.”

De aanvaller gaf toe dat zijn beide treffers vorig jaar speciaal waren, omdat ze uiteindelijk Real Madrid de titel bezorgden. “Dat wist ik echter niet toen ik de tweede gelijkmaker scoorde. Pas achteraf vernam ik dat Real net op dat moment ook een goal had gemaakt. Onze vreugde bij de 2-2 hoorde er gewoon bij, want een goed resultaat tegen een sterke tegenstander moet gevierd worden. Het was misschien niet de beste ingeving om dat voor de neus van de ultra’s te doen, maar er zaten geen kwade bedoelingen achter. Tegen Barça zijn we altijd extra gemotiveerd. Niet uit haat of zo, maar omdat een derby tussen stadsrivalen nu eenmaal voor extra piment zorgt. De heenwedstrijd, die we in de extra tijd met 1-2 verloren, werd gekruid met heel wat incidenten. Ik vond het vooral jammer dat de wedstrijd wegens Bengaals vuurwerk moest worden onderbroken. Want rivaliteit mag en moet er zijn, alleen mag ze nooit omslaan in geweld.”

Vijf opeenvolgende nederlagen zorgden ervoor dat de Kroatische trainer Sergio Kresic (61) werd ontslagen bij Numancia. Technisch directeur José Martín Rojo Pacheta moet de club nu behoeden voor degradatie.

Samuel Eto’o (27) zou volgens LaGazzettadelloSport in het geheim samen met zijn zaakwaarnemer onderhandelingen hebben gevoerd met AC Milan over een overstap aan het einde van het seizoen. In een interview met LeParisien ontkende de Kameroense spits dat echter met klem: “Ik wil bij Barça blijven”, klonk het overtuigend. Middenvelder Andrés Iniesta (24) liep een bilblessure op en zal veertien dagen onbeschikbaar zijn. De Franse verdediger Eric Abidal (29) viel tijdens de derby tegen Espanyol uit. Een letsel aan de rechterhamstring houdt hem tot april langs de kant.

Sergio Aguëro (20, Atlético Madrid) maakte donderdag de geboorte bekend van zijn zoon, Benjamin. Eerder was er sprake van dat de baby Leo zou genoemd worden als eerbetoon aan Lionel Messi. Hij lijkt alvast voorbestemd voor een grote carrière want zijn mama is niemand minder dan Giannina Maradona (19), de dochter van de Argentijnse bondscoach Diego Maradona (48).

José Maria Del Nido, de voorzitter van FC Sevilla laat geen kans voorbijgaan om de loftrompet te steken over zijn trainer Manolo Jiménez: “Hij wordt de Arsène Wenger van FC Sevilla”, verklaarde hij.

Raúl (31) is niet bijster gelukkig met het eerbetoon dat de Spaanse voetbalbond hem in november wil geven ter gelegenheid van een oefeninterland. “Waarom in een vriendschappelijke partij? Er zijn toch ook officiële wedstrijden”, liet het boegbeeld van de Koninklijke optekenen. Afgelopen zaterdag scoorde hij voor Real alvast weer twee spectaculaire goals bij de 6-1 overwinning tegen Betis.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content