F Portugal

Bondscoach: Fernando Santos (POR)

Geboren Lissabon, 10 oktober 1954

Wanneer hij op 33-jarige leeftijd zijn schoenen aan de wilgen hangt na een bescheiden carrière als linksback, voornamelijk bij Estoril, weet Fernando Santos dat het beste nog moet komen. De Portugees, die ook De Ingenieur wordt genoemd omdat hij in het begin van zijn profcarrière afstudeerde aan de universiteit van Lissabon, is al snel klaar om zijn grijze cellen aan het werk te zetten vanaf de bank. Hij start zijn tweede carrière waar zijn eerste eindigde: bij Estoril. Het kost hem een kleine tien jaar om een eerste topjob te bemachtigen als coach van FC Porto. In drie jaar tijd leidt hij de club naar de landstitel, twee bekers en een kwartfinale in de Champions League.

Fernando Santos
Fernando Santos© GETTY IMAGE

In 2001 trekt hij naar Griekenland, dat zijn tweede thuis zal worden. Hij coacht eerst AEK en vervolgens Panathinaikos en pendelt tien jaar lang tussen de Griekse en Portugese dug-outs. Ondertussen treedt hij toe tot het selecte clubje trainers dat bij drie grote Portugese clubs – Porto, Benfica en Sporting – heeft gewerkt. Hoewel Cristiano Ronaldo het hoogtepunt van zijn kunnen nadert en de Seleção op zoek is naar een nieuwe wind, is het Griekenland dat in 2010 Fernando Santos binnenhaalt als bondscoach. Sinds de Europese titel in 2004 is de Griekse nationale ploeg niet verder gekomen dan de groepsfase van een groot toernooi, maar Santos keert de trend. Op EURO 2012 bereikt Griekenland de kwartfinales, op het WK in Brazilië gaan ze eruit op strafschoppen in de achtste finales. Het is voor Santos voldoende om weer naar zijn vaderland te verhuizen en plaats te nemen op de bank van de Seleção. Met negatief, maar efficiënt voetbal leidt hij Portugal op het EK in Frankrijk naar de eerste Europese titel. In 2019 wint Portugal de Nations League. Met meer goede spelers, maar niet noodzakelijk meer spel, lijkt Santos klaar om te mikken op een ongelooflijke dubbel.

F Portugal

De kenner: Orlando Sá, ex-speler Standard

Fernando Santos heeft uitstekend werk verricht met het nationale elftal, en niet alleen met de titels die hij al heeft gewonnen. Ik wil wel benadrukken dat de laatste generaties spelers tot de beste in de geschiedenis van Portugal behoren. We kunnen twee verschillende elftallen opstellen en nog altijd concurreren met eender welk team. Als Santos de juiste keuzes maakt en het team zit in een goede flow, zullen we het ver schoppen op het EK.

‘Als we naar het verleden kijken, was Portugal altijd afhankelijk van grote namen als Cristiano Ronaldo, Luís Figo en Rui Costa. Nu spelen de 26 geselecteerde spelers voor de beste clubs van Europa, en op een zeer hoog niveau, zoals bijvoorbeeld André Silva en João Palhinha, die in de vorm van zijn leven verkeert. Palhinha is misschien niet wereldwijd bekend, maar hij zou wel eens kunnen verbazen. Ik zou ook Rúben Dias, Jota en Fernandes kunnen noemen, maar ik wil me niet vastpinnen op één naam. Natuurlijk is Ronaldo de GOAT. Net als je denkt dat hij er wel klaar mee is, komt hij met een nieuw record aanzetten.

Rúben Dias
Rúben Dias© Insidefoto/Sipa USA

‘We zijn één van de favorieten voor dit toernooi, maar we moeten dan wel een verenigd team zien.’

Rising star: Rúben Dias

Eerst was er John Stones. Daarna Aymeric Laporte. En ten slotte, afgelopen zomer, Nathan Aké. In totaal gaf Pep Guardiola 166 miljoen euro uit in zijn zoektocht naar de ideale centrale verdediger voor zijn Citizens. En toch tastte City eind vorig jaar opnieuw diep in de geldbuidel om Rúben Dias aan te trekken: het betaalde 68 miljoen euro aan zijn club Benfica. Het gerucht gaat dat Dias niet de eerste keuze was van de beleidsmakers bij Manchester City, maar enkele maanden later is de Portugees wel de patron van de verdediging bij de Engelse landskampioen. Bovendien is hij een van de belangrijkste redenen waarom Pep Guardiola voor het eerst in tien jaar weer in een Champions Leaguefinale stond.

Renato Sanches
Renato Sanches© BELGAIMAGE

Rúben Dias werd op zijn elfde gerekruteerd door Benfica. In het seizoen 2017/18 breekt hij door en krijgt hij de trofee voor beste jonge speler van het jaar. Dias maakt dan al indruk met zijn duelkracht, zijn kalmte aan de bal en zijn uitzonderlijk ruimtelijk inzicht. Hij wordt beloond met een plaats in de 23-koppige selectie van Fernando Santos voor het WK in Rusland. Zijn groei zet zich door op clubniveau, maar ook bij de Seleção, waar Dias een vaste waarde wordt in de eindfase van de Nations League, de eerste internationale trofee van zijn jonge carrière.

F Portugal

In de centrale verdediging van City wordt Dias al snel gekoppeld aan Stones, en hij beëindigt het seizoen als een van de beste centrale verdedigers ter wereld. Deze status hoopt hij op het EK te bevestigen aan de zijde van José Fonte of Pepe, die dromen van een nieuwe titel.

1

Regerend Europees kampioen Portugal bereikte in 2016 het einde van het kampioenschap door slechts één wedstrijd in de reguliere speeltijd te winnen. In hun weg naar de titel speelden ze drie keer gelijk in de groepsfase en wonnen ze twee keer met verlengingen en één keer met strafschoppen.

Dubbelslag

Portugal zou een bijzondere dubbelslag kunnen slaan. In zestig jaar tijd is enkel buurland Spanje er ooit in geslaagd om zijn Europese titel te verlengen (2008 en 2012). Het record van de Bondsrepubliek Duitsland blijft sowieso overeind: tussen 1972 en 1980 stond de BDR drie keer achter elkaar in de finale van het EK.

Twee records gebroken

In de finale van EURO 2016 heeft Portugal in één klap twee records gebroken. Met zijn leeftijd van 18 jaar en bijna 11 maanden werd Renato Sanches de jongste speler ooit die de Europese titel won. Aan het andere eind van het leeftijdspiramide vestigde Ricardo Carvalho met 38 jaar, één maand en 22 dagen het record voor oudste winnaar.

Tactiek 4-3-3

Santos’ overvloed aan balbezit is veel opvallender dan in 2016, dankzij de opkomst van een veelbelovende nieuwe generatie. Voor de eeuwige Patricio staat Cityvedette Dias als steunpilaar naast Pepe of Fonte, terwijl de uitstekende Guerreiro en Cancelo de flanken afdekken. De Portugese organisatie wordt gecompleteerd met een verdedigende middenvelder, een positie waar Danilo de voorkeur lijkt te hebben op Carvalho.

F Portugal

Wat volgt, is een indrukwekkend offensief arsenaal. Unitedster Fernandes is onaantastbaar. Hij kan in het centrum van het spel het gezelschap krijgen van Moutinho, Sanches of Neves. Voorin is Ronaldo duidelijk de ster van een team dat ook kan rekenen op Bernardo, Félix, Jota en Silva. Allemaal spelers die een wedstrijd op zijn kop kunnen zetten met een geniale voorzet op de voet van CR7.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content