Troost bieden aan mensen die in isolement leven, hét argument om eind juni misschien een grand prix achter gesloten deuren te organiseren.

De eerste negen races werden al geschrapt/uitgesteld, sinds vorige week staat ook de tiende grand prix in Frankrijk (28 juni) op de helling nadat president Emmanuel Macron alle grote publieksevenementen tot midden juli heeft verboden. Maar achter de schermen worden de mogelijkheden bekeken om het F1-seizoen toch op gang te schieten op het Circuit Paul Ricard (Le Castellet), maar dan wel achter gesloten deuren. Een optie die voor Ross Brawn, sportief directeur van de F1, zeker bespreekbaar is.

‘Dat zou ons toelaten om opnieuw op te starten in een min of meer gesloten omgeving, waarin teams met charters worden ingevlogen en meteen in groep én afgeschermd naar het circuit worden geleid. En: alleen wie getest en niet besmet is, kan mee’, aldus Brawn op Sky Sports. ‘Ik ben geen voorstander van races zonder publiek, maar uiteindelijk zijn miljoenen mensen niet anders gewend dan een grand prix op televisie te moeten volgen. Voor zij die op dat moment nog ziek zijn en al weken in isolement leven, kan het misschien een beetje troost bieden.’

Met drie races op een maand hoopt Brawn nog 19 grands prix af te werken, maar in het doemscenario van nog een reeks afgelastingen en dus een extreem late start moeten er volgens de statuten minstens acht grands prix worden afgewerkt om van een ‘volwaardig wereldkampioenschap’ te spreken. ‘Dat betekent dat we ten laatste in oktober moeten starten, tenzij de beslissing wordt genomen om het seizoen ook nog een deel in 2021 te laten doorlopen. Kan dat niet, dan heeft het geen zin om na oktober nog aan het seizoen te beginnen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content