Peter Ressel haalt opnieuw een Ajaxtalent naar Anderlecht.

Anderlecht lijkt niet zinnens om op korte termijn een opvolger voor Jean Dockx in dienst te nemen. Beslist werd om Peter Ressel nadrukkelijker in te schakelen voor de internationale scouting. Ressel (56), een in Belgisch Limburg woonachtige Nederlander, was in de tweede helft van de jaren zeventig rechtsbuiten van Anderlecht. Sinds zes jaar is hij zelfstandig scout voor de club. “Ik werk voor geen andere clubs, alleen voor Anderlecht. Hoe de uitbreiding van mijn taken er precies uit gaat zien, moeten we nog bespreken. Voorlopig lossen we alles intern op. Met alle mensen die er zijn gaan we een beetje harder werken.”

Ressel volgt voornamelijk de Nederlandse markt, ook de Scandinavische. Hij stond achter de aanwerving van Sergio Hellings, na Sheryll McDonald en Melvin Fleur vorig jaar de derde Ajaxjongere die naar Brussel komt. “Ajax heeft 56 contractspelers”, legt Ressel uit. “Daaronder verscheidene spelers voor dezelfde posities. Dan moet je als club keuzes maken. Zo komt het dat een aan Sergio Hellings evenwaardige speler van Ronald Koeman de voorkeur gekregen heeft. Het is dus geen zaak van : net niet goed genoeg voor Ajax, maar wel voor Anderlecht. Ajax heeft gewoon een uitstekende opleiding, net als Anderlecht. In Nederland zijn zij voor ons de beste. Trouwens, PSV is vorig jaar bij ons zeven talenten van veertien jaar komen weghalen. Zij doen het, waarom wij dan niet ?”

Hellings is een defensieve middenvelder of centrale verdediger met “een uitstekende techniek en een fabelachtige snelheid”, aldus Ressel. “Wij hopen dat hij dezelfde evolutie doormaakt als McDonald. Ja, Anderlecht is tevreden over hem. Hij is pas zeventien geworden en heeft kwaliteiten voor een club als Anderlecht, net als Hellings. Allebei spelen ze trouwens in het Nederlands elftal -18 jaar. Dat zegt iets.”

Voor de korte termijn heeft Anderlecht zijn zinnen gezet op Hannu Tihinen (25) van het Noorse Stavanger en ex-West Ham. Tihinen is een centrale of linker verdediger en heeft weet van de Brusselse belangstelling. Momenteel speelt de jonge Olivier Deschacht op links. Daarom zal of Fleur of Kevin Nicolay wellicht verhuurd worden. (JH)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content