Grondiger dan Club Brugge kun je tijdens het tussenseizoen moeilijker een ploeg hervormen. De conclusie van het nieuwe management was dat de vorige spelersgroep te licht woog om de ambities van de club waar te maken. Na een harde evaluatie werd wie niet voldeed resoluut aan de kant geschoven. Dat schepte bij de supporters een hoog verwachtingspatroon. De druk is groot.

ï VERDEDIGING

Colin Coosemans greep vorig seizoen zijn kans en krijgt in doel ook nu weer het vertrouwen. Als doublure kwam Vladan Kujovic, want Coosemans in duel laten gaan met Glenn Verbauwhede riskeerde Club niet. In de wachtkamer wordt verder gewerkt aan Sven Dhoest.

Veel nieuwe gezichten achterin, Scandinavische degelijkheid en mentaliteit, met op de rechtsachter de Noor Tom Høgli, centraal de Zweed Michael Almebäck en op links zijn landgenoot FredrikStenman. Høgli sukkelde in de voorbereiding met de lies, zodat aanvoerder Carl Hoefkens de tijd kreeg om terug te bijten. Ryan Donk groeide vorig seizoen in regelmaat, centraal achterin is hij onaantastbaar. Almebäck kwam begin juli gerodeerd uit de Zweedse competitie en zag zijn integratie vergemakkelijkt door de scheenbeenblessure van Daan Van Gijseghem. De Zweed is robuust en vrij snel, maar voetballend zal het via Donk gaan. Stenman heeft na het verdwijnen van Peter Van Der Heyden en Junior Díaz niet direct een ervaren concurrent. Op termijn wordt dat normaal de jonge (18) Jannes Vansteenkiste.

ï MIDDENVELD

Jeroen Simaeys bracht vorig seizoen evenwicht op het middenveld, maar ondanks een contract voor drie jaar moest hij weg. Onvoldoende voor Club heet dan het verdict. In zijn plaats kwam een Deen, Niki Zimling. Een jager, breker, leider, want al een keertje aanvoerder in de voorbereiding. Als Club start met de besten in het offensieve compartiment, zijnde Nabil Dirar, Lior Refaelov, Vadis Odjidja, Víctor Vázquez en Björn Vleminckx, wensen we de Deen 17 longen en een sterke fysiek toe om alles dicht te lopen. Door zijn komst kan Odjidja wel een rij hoger spelen, rechts in de driehoek, en dat komt zijn talent en rendement zeer ten goede. Links in de driehoek is er een rol voor Vázquez. De man van de assists. Zal nooit opvallen qua werk- of duelkracht, noch – vermoeden we – qua scoren, maar ongetwijfeld iemand met veel vista – als de rest zijn passes goed snapt – met weinig balverlies en intelligent diep spel. Is er nood aan meer werkkracht, dan is Jonathan Blondel een alternatief. Dit is het compartiment waar Club als alternatief rekent op de jeugd ( Fries Deschilder, Jimmy De Jonghe, Thibaut Van Acker).

ï AANVAL

In de punt komt veel gewicht te liggen op Vleminckx, die Joseph Akpala naar de wachtkamer en Dorege Kouemaha naar het buitenland verdreef. Club is na het vertrek van Ronald Vargas en Ivan Perisic veel goals kwijt (37). Dirar, rechtsbuiten, scoort zelden, van Refaelov moet dat nog blijken. Tien minuten volstaan om te weten dat de Israëlische linksbuiten kan voetballen. Haalt hij ook rendement uit zijn talent – bij goeie spelers uit zijn land in het verleden niet altijd een zekerheid – of moet alles van Vleminckx komen, gesteund door Odjidja? Aangename verrassing in de voorbereiding was Thomas Meunier, een pleidooi voor het uitlenen door eersteklassers van beloftevolle jeugd aan bevriende derdeklassers. Technisch goed en zeer polyvalent.

ï CONCLUSIE

Ook al durft men intern niet te hopen op de titel, de verwachtingen zijn wel hoog. Club heeft zeker meer mentaliteit en een coach die nuchter met alles omgaat. Dat alles omzetten in rendement wordt een grote uitdaging.

CLUB BRUGGE

Adres: Olympialaan 72, 8200 Sint-Andries-Brugge

Tel. : 050-40 21 21; fax: 050-38 10 23

Internet: www.clubbrugge.be

E-mail: info@clubbrugge.be

Erevoorzitter: Michel D’Hooghe

Voorzitter: Bart Verhaeghe

Algemeen Secretaris: Jacques De Nolf

General Manager: Vincent Mannaert

Sportmanagers: Henk Mariman en Sven Vermant

General Counsel: Kristof Lemahieu

Commercieel Manager: Patrick Orlans

Stadion: Jan Breydel, 29.072 plaatsen

Sponsors: Dexia, Telenet en Puma

Budget: 27,5 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 67

Totaal aantal interlands: 923

Speler met de meeste interlands: Jan Ceulemans, 93 (1978-90, persoonlijk totaal: 96)

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content