Fans piekeren over kernwaarden Antwerp

© BELGAIMAGE

De supporters van Antwerp tasten in het duister over wat CEO Patrick Decuyper van plan is met het stamnummer, de naam en de kleuren van de club.

Veel fans op de Bosuil zijn bezorgd over de rood-witte kleuren van hun team, over de naam Royal Antwerp FC en over het mythische stamnummer 1 van de oudste voetbalclub van het land. Die kernelementen zaten de voorbije decennia in de vzw van de club. Dus kon er moeilijk aan gesleuteld worden, want die vzw telt tientallen leden met Antwerpbloed. Het is onwaarschijnlijk dat er in die vzw ooit een draagvlak gevonden zou worden voor pakweg een verandering van de clubkleuren, zoals Vincent Tan, de eigenaar van KV Kortrijk, doorvoerde bij een van zijn andere clubs, Cardiff City FC. Of voor een commerciële naamsverandering, zoals bij FC Red Bull Salzburg.

Patrick Decuyper, sinds vorig jaar CEO op de Bosuil, ziet de naam, de kleuren en het stamnummer van Antwerp liever in de nv rond de club. Zo worden zijn aandelen daar veel meer waard. Bovendien kan Decuyper in de nv zijn zin doen met de kernwaarden, want in die vennootschap is hij de baas. En mocht de Oost-Vlaamse zakenman in dat scenario niks aan de naam en de kleuren willen veranderen, bestaat nog altijd de kans dat een volgende eigenaar dat wel wil. Dus zijn veel fans ongerust, waaronder ook de groep Act as One, die meer dan 2000 leden telt.

Een overdracht kan volgens het bondsreglement enkel als alle ‘zekere, vaststaande en opeisbare schulden’ van de vzw betaald zijn. In Sportleven, het officiële communicatieorgaan van de voetbalbond, verscheen medio juli een oproep richting de schuldeisers van Antwerp. Die moeten zich uiterlijk vandaag, woensdag 12 oktober 2016, melden. Hoeveel zulke schuldeisers er nog zijn, is onduidelijk. Decuyper nam de schulden van de vzw al grondig onder handen, maar kon niet alles naar zijn hand zetten. Zo blijft er de kwestie rond ex-voorzitter Eddy Wauters. De Arbitragecommissie van de bond stelde dat hij nog zo’n vijf miljoen euro van de vzw van Antwerp moet ontvangen. Wauters kondigde vorige maand tegenover dit blad al aan dat hij zou reageren op de oproep in Sportleven. Decuyper betwist dat hij Wauters die vijf miljoen moet betalen, maar zette de som wel op een geblokkeerde rekening. De vraag is nu of dat volstaat in het kader van een overdracht van de kernelementen. ‘Nee,’ betoogt Wauters, ‘geld op een geblokkeerde rekening zetten is niet hetzelfde als betalen.’ Specialisten nuanceren: als de som bij de Deposito- en Consignatiekas staat, kan er wel sprake zijn van een voorwaardelijke betaling.

Vreemd is dat de Licentiecommissie van de bond op 28 juni 2016 al haar goedkeuring gaf over het verzoek tot overdracht bij Antwerp. De commissie stelde dat er geen zekere, vaststaande en opeisbare schulden waren die direct moesten worden aangezuiverd. Maar die uitspraak kwam er vóór de oproep richting de schuldeisers in Sportleven. Het lijkt erop dat de Licentiecommissie voor haar beurt sprak. ‘De commissie geeft geen commentaar’, luidt het bij de bond.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content