Bayern München kiest voor eigen volk.

Met Jürgen Klinsmann vanaf volgend seizoen als nieuwe hoofdcoach wordt het almaar duidelijker dat Bayern München een nieuwe weg zal inslaan. Terwijl de macht van Franz Beckenbauer afbrokkelt, treden Karl-Heinz Rummenigge en manager Uli Hoeness meer op de voorgrond. Een aantal belangrijke knopen werden al doorgehakt.

Allereerst ondertekende Toni Kroos zijn eerste profcontract. De amper achttienjarige middenvelder blijft daardoor minstens tot de zomer van 2012. “Als hij zich zo verder blijft ontwikkelen, dan mag hij zich opmaken voor een grote toekomst. Toni is een echte volbloed, met een ongelooflijk gevoel in zijn rechtervoet. Vooral zijn gevoel voor precisie is fenomenaal”, gaf trainer Ottmar Hitzfeld mee. Vorig jaar was het supertalent op het EK onder zeventien jaar actief in België en Nederland. Hij werd ook uitgeroepen tot beste voetballer op het WK in Zuid-Korea. Kroos is de jongste debutant ooit voor Bayern München in de Bundesliga (op 27 september bij de 5-0-zege tegen Energie Cottbus met zeventien jaar, acht maanden en 22 dagen), maar geen eigen jeugdproduct. Hij is afkomstig van Hansa Rostock, in het vroegere Oost-Duitsland, waar hij in de zomer van 2006 werd weggehaald. De afgelopen maanden kreeg hij meermaals speelgelegenheid, met vier competitieduels en drie wedstrijden in de UEFA Cup. Europees scoorde hij zelfs al, op verplaatsing bij Rode Ster Belgrado.

Een tweede actie was de aankondiging dat international Tim Borowski (27) vanaf volgend seizoen wordt overgenomen van Werder Bremen. De linkermiddenvelder tekende een overeenkomst voor drie seizoenen. Daarmee is hij, sinds 1995, de zesde voetballer die Bremen verlaat voor München. Eerder deden ook Andreas Herzog (1995), Mario Basler (1996), Claudio Pizarro (2001), Valérien Ismaël (2005) en afgelopen zomer nog Miroslav Klose dat. Borowski, bezig aan een matig seizoen, verdient momenteel jaarlijks 2,2 miljoen euro, vanaf volgend seizoen ongeveer 3,5 miljoen euro.

De clubleiding liet ook weten dat Lukas Podolski (22) zeker niet mag vertrekken. De heenronde verliep voor de jonge spits met geen enkel doelpunt in elf duels eerder teleurstellend. “De komende zes maanden worden beslissend”, liet hij optekenen. “Ik kan niet tevreden zijn met een plaats op de invallersbank, want het EK komt eraan.”

Schalke 04 contracteerde met de linksvoetige aanvaller Vicente Sánchez (28) een Uruguayaanse international van Toluca tot 2011. Hij kostte 2,7 miljoen euro.

Acht miljoen euro betaalde Werder Bremen zes maanden geleden voor middenvelder Carlos Alberto (23) aan Fluminense. Maar na amper 41 speelminuten wordt de Braziliaan verhuurd aan FC São Paulo. De kans is ook groot dat Diego, ondanks een overeenkomst tot 2011, aan het einde van het seizoen vertrekt.

De overeenkomst van Thomas Doll (41) bij Borussia Dortmund loopt deze zomer af, maar hij kan bijtekenen tot 2010. Mental coachJürgen Lohr moet vertrekken. Manager Michael Zorc (45) verlengde ondertussen al tot 2009.

Juan Pablo Sorin (31) blijft het zorgenkind van HSV. De Argentijnse international, die in oktober in eigen land werd geopereerd aan de knie, geraakt maar niet speelklaar en vreest een onbeschikbaarheid voor de rest van het seizoen.

Armin Veh is van plan bij kampioen VfB Stuttgart een grote schoonmaakoperatie te houden. Miljoenenflop Ewerthon mag opkrassen, net als de middenvelders Antonio da Silva en Alexander Farnerud.

Eintracht Frankfurt legde zes miljoen euro neer voor de Braziliaanse spelmaker Caio (21) van Palmeiras.

VfB Wolfsburg haalde de Japanse middenvelder Makoto Hasebe (23) weg bij Urawa Red Diamonds. Doelman Simon Jentzsch (31) mag transfervrij vertrekken.

Hertha BSC verlengde zijn overeenkomst met marketingagentschap Sportfive tot 2018. Van de 25 miljoen euro zal er vijftien miljoen euro vloeien naar de schuldafbouw, die enige tijd geleden 45 miljoen euro bedroeg. De rest wordt geïnvesteerd in nieuwe spelers.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content