Met pas het vijftiende budget van de achttien Eredivisieclubs draait de club uit de provincie Drenthe gemakkelijk mee in de middenmoot.

Maar liefst 14 nationaliteiten telt de spelerskern van 35 profs van coach Dick Lukkien, waaronder de voor ons bekende Michaël Heylen (26, centrale verdediger, eind augustus 2019 transfervrij overgenomen van Zulte Waregem) en Luka Adzic (21, Servische linkerflankaanvaller, eind januari 2020 gehuurd van Anderlecht). Een echte exotenbende, inclusief de fel getatoeëerde en met gouden sieraden behangen Peruanen Miguel Aurajo en Sergio Peña.

In Drenthe malen ze er niet om. FC Emmen zit immers in de lift. Via het zakenleven groeit het enthousiasme voor de club, waardoor het budget kon worden opgetrokken van 5,7 naar 8,2 miljoen euro. De redder en voorzitter van de club (tevens sponsor, interim-algemeen directeur, spelersbemiddelaar, eeuwig optimist en spreekbuis) is Ronald Lubbers, die groot werd in de logistiek en het vastgoed.

FC Emmen heeft de vijftiende begroting in de Eredivisie. De twee Zuid-Amerikanen kosten bij elkaar 900.000 euro aan loon, aangezien niet-EU-spelers minstens 450.000 euro moeten verdienen. Maar er werd iets creatiefs uitgewerkt: hun vorige werkgevers betalen een deel van hun salaris verder, in ruil voor een doorverkooppercentage. En er lopen ook veel huurlingen rond, zoals vijfvoudig Turks international Kerim Frei, dé sensatie sinds januari.

Vooral thuis, in het Oude Meerdijkstadion, valt FC Emmen – dat promoveerde via de play-offs in 2018 – bijzonder moeilijk te verslaan. Alleen PEC Zwolle won er, maar onder andere PSV en Feyenoord kwamen met een gelijkspel heel goed weg. De degradatieplaatsen geraakten steeds verder uit het blikveld en er wordt opgeschoven richting de middenmoot. Heel opvallend, aangezien FC Emmen op verplaatsing na 24 speeldagen amper 3 (!) puntjes sprokkelde. Nergens in Europa is er een club met zo’n groot verschil tussen uit- en thuiswedstrijden. ‘Er ontstond hier echt magie’, weet Lukkien ondertussen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content