FC Leye

© BELGAIMAGE

Wat als je in tien jaar drie keer door je partner bedrogen werd? Kijk je dan positief of negatief terug op die partner? Ondanks de fantastische kook- en/of (hopelijk ook) andere kwaliteiten, zal dit gevoel eerder overhellen naar negatief, vermoed ik…

Dat negatieve, bedrogen gevoel kennen de meeste Zulte Waregemsupporters ook ten opzichte van Mbaye Leye. Ondanks de grote verdiensten voor de club bedriegt de Senegalees ons al voor de derde keer. Met dezelfde ‘persoon’ dan nog: Euro genaamd. In 2009 dreigde meneer al met de wet van ’78 om zijn transfer naar het beter betalende AA Gent te realiseren. In 2014 wilde hij een (nóg) rianter loon en trok hij na wat moddergooien naar Lokeren. En ook nu draait alles rond het slijk der aarde.

Terwijl al heel wat spelers door de grote poort het Regenboogstadion verlieten (Thorgan Hazard, Junior Malanda, Lukas Lerager, Soualiho Meïté…), koos de zelfverklaarde Messias zelfs niet eens voor de achterdeur, maar voor het kattenluikje.

Ondertussen verkommert Mbaye in de B-kern en aan zijn Instagramposts te zien, vindt hij het geld scheppen zonder er iets voor te moeten doen best wel plezant. Dat hij zijn carrière aan het begraven is, beseft hij waarschijnlijk niet. De fundamenten voor zijn standbeeld net buiten het Regenboogstadion waren nochtans al zo goed als gegoten en zijn financiële broodje is waarschijnlijk toch al redelijk goed gebakken. Opname in de technische staf (in de ruime zin van het woord) na zijn actieve carrière behoorde eveneens tot de mogelijkheden, maar Leye wilde allicht onmiddellijk T1 worden, zijn zelfoverschatting indachtig…

Is het dan dom van Essevee dat het een hoog transferbedrag – 300.000 euro – op zijn vroegere goudhaantje plakt? Neen! De transferperiode duurt nog een maand en een ploeg die binnenkort na vier wedstrijden achterin bengelt en niet tot scoren komt, zal maar al te graag 250.000 euro of meer neertellen voor een scorende spits die meteen inzetbaar is. En voor dat geld zal het bestuur van Zulte Waregem wel plooien: beter 250.000 euro in de pocket en een rotte appel lichter, dan 800.000 euro aan loon zomaar in de stadionvijvers gooien, als voer voor de eendjes.

Ik wil de supporters van Leyes toekomstige team echter wel al waarschuwen: laat jullie vooral niet gek maken door de praatjes van de sympathiek ogende Senegalees. Hij wil namelijk maar voor één club spelen en dat is FC Leye, met als doel zijn bankrekening zo goed mogelijk te sponsoren. Al de rest is voor hem bijzaak, al zal hij ongetwijfeld zijn stinkende best doen om dat niet zo te laten lijken.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

WOUTER BAERT, WAREGEM

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content