“Dat wij het op termijn hoe dan ook moeilijk zullen krijgen, is misschien juist,” zegt Patrick Orlans, “maar het alternatief voor wat we nu doen, is er meteen mee stoppen. Als we dit niet deden, was het exploitatieverlies nog groter. Onze commerciële cel probeert twintig, dertig miljoen frank meer winst te maken om de put kleiner te maken, en we blijven ook teren op de verkoop van spelers. Zoals het er nu voor staat, zal het tv-contract elke eersteklasser waarschijnlijk twintig miljoen meer opbrengen, waarmee wij – alles samen – een veilige marge zullen hebben om toekomstgericht naar een zorgeloos bestaan te gaan. Dan kan je ernstig ambiëren om overeind te blijven, wat niet iedereen kan zeggen. Zie wat er in Aalst gebeurt, in Lierse, in RWDM… Ik kan er zo wel tien opnoemen, waarvan wij momenteel wel het rooskleurigst de korte toekomst, de komende twee, drie jaar tegemoet kunnen zien. Vergeet niet : Lokeren op vijf jaar zijn sportief budget… maal vier, hé !

“Als je mij vraagt of Sporting Lokeren binnen tien jaar nog zal bestaan, moet ik je het antwoord schuldig blijven, maar dat geldt dus ook voor tien anderen. Moesten we alles wat we nu doen in een groter geheel als bijvoorbeeld FC Oost-Vlaanderen kunnen doen, zou dat nog meer succes hebben. Het zou kunnen dat er een natuurlijke selectie komt en in Oost-Vlaanderen alleen nog Gent en Lokeren overblijven. Stel dat je ooit naar een groter geheel gaat, dan weet je ook dat qua supporters één plus één anderhalf zal zijn, omdat het altijd moeilijk zal blijven mensen vanonder de kerktoren weg te halen. Maar qua commerciële partners ben ik ervan overtuigd dat één plus één drie is. Want als je pakweg bier verkoopt, zal je er meer verkopen als je in heel Oost-Vlaanderen uitstraling kunt krijgen dan juist in Lokeren of Gent.

“Met commerciële partners gaat dat dus veel sneller. Die zijn niet aan Sint-Niklaas gehecht, aan Dendermonde, aan Aalst, aan Beveren of aan Lokeren. Die gaan waar zij goed bediend worden. FC Oost-Vlaanderen zal dus altijd hangende zijn; elke keer Lokeren en Gent elkaar ontmoeten, zal daar over gepraat worden. Alleen, denk ik, zal er op een bepaald moment een noodzaak moeten zijn. Zowel AA Gent als Sporting Lokeren overleeft op de verkoop van spelers. De dag dat de markt ervoor zorgt dat dat steeds minder kan gebeuren, bijvoorbeeld als de transferbedragen geplafonneerd zouden worden, zullen we misschien met twee moeten zeggen : jongens, zoals we hier bezig zijn, gaat het niet, hé. Dus dan moet je misschien iets anders doen, en dan kan FC Oost-Vlaanderen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content