De geschiedenis van Timmy Simons bij Rillaar is een beetje apart. Rillaar (een dorpje tussen Aarschot en Scherpenheuvel) is zijn eerste club – en toch strikt genomen ook weer niet. Het zit zo. De kleine Timmy is gek van voetballen. Hij heeft een paar schoenen met noppen die hij geregeld aantrekt om met vriendjes op het veldje naast zijn ouderlijk huis te spelen. Maar bij een club aansluiten … Hij vermoedt dat ze daar thuis niet echt voor te vinden zijn en dus verzint hij wat anders. Op een gegeven moment merkt vader Paul dat zoonlief op zaterdagmiddag vaak het huis uit sluipt. Mét zijn voetbalschoenen. Wanneer mensen uit het dorp hem er soms op aanspreken dat zijne kleine zo goed voetbalt, begint hij argwaan te krijgen. Timmy trekt er ’s zaterdags dus op uit om te gaan voetballen. Maar is dat dan bij FC Rillaar of bij Rillaar Sport?

De oudste club van de twee is Rillaar Sport, zegt Jan Mues, de huidige clubsecretaris. Die werd opgericht in 1953 en had als kleuren groen en wit. In 1968 kreeg Rillaar Sport concurrentie van een andere club, FC Rillaar, die blauw en wit als kleuren aannam. Nu ja, concurrentie … Rillaar Sport speelde voornamelijk in tweede provinciale, haalde zelfs even eerste provinciale, terwijl FC Rillaar altijd in de laagste afdeling kampeerde.

Toch was het naar FC Rillaar dat de kleine Timmy zijn vriendjes gevolgd was. Paul gaat even kijken en ziet zijn zoon vlot scoren. Niemand durft evenwel zijn naam te noemen want Timmy is niet aangesloten en de club vreest punten te zullen kwijtraken. Snel een aansluitingskaart tekenen, zou je dus denken, maar dat zag Paul niet zitten. Hij wil niet dat zijn zoon aan een club zou vastzitten zoals dat eind jaren tachtig nog het geval was. En dus verlaat Timmy FC Rillaar om twee jaar in het liefhebbersverbond te spelen. Daar wordt hij een paar jaar later – hij is dan twaalf – opgemerkt door toenmalig tweedeklasser Assent, die vlak daarna fusioneert met Diest. Bij Diest zal Timmy Simons écht aan zijn lange voetballoopbaan beginnen.

Ook in Rillaar komt er een fusie. Om economische redenen, legt Jan Mues uit. “Rillaar Sport was in de jaren negentig afgegleden naar vierde provinciale. Twee seizoenen eerder was FC Rillaar gepromoveerd naar derde provinciale. Ze konden beter samen verder gaan.” De fusieploeg nam de kleuren van Rillaar Sport over, maar mocht dankzij FC Rillaar in derde provinciale van start gaan. Vorig seizoen speelde de fusieclub kampioen met de spreekwoordelijke straat voorsprong (slechts drie gelijke spelen) en momenteel staan ze weer dik aan de leiding. Eerste provinciale komt in zicht.

Ondanks zijn korte passage bij de lokale voetbalclub schenken ze in Rillaar nog veel aandacht aan hun beroemde dorpsgenoot. Toen Timmy Simons de Gouden Schoen won, werd hij ereburger van Aarschot en twee jaar geleden kreeg hij de trofee voor beste sportman van Groot-Aarschot, telkens op voorspraak van FC Rillaar Sport. En, zegt Jan Mues trots: “Timmy is dan telkens ook aanwezig. Een fijne gast.”

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: Karel Geraerts (Cerkel Mechelen)

DOOR PETER MANGELSCHOTS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content