FC Seraing – Info

© photonews

NIEUWKOMER MATHIEU CACHBACH

Er wordt een wereldkampioen uitgeleend aan Seraing. En niet de eerste de beste. In 2018, vijf dagen na de wereldtitel voor Les Bleus van Didier Deschamps, werd er nog een Franse selectie wereldkampioen, aan de andere kant van de wereld in Chicago. Het was de Franse ploeg in Unified Football, een kern van jonge spelers, enerzijds uit de opleiding van FC Metz en anderzijds uit een medisch educatief instituut, met een mentale beperking. Onder de eersten bevond zich Mathieu Cachbach die, waarschijnlijk ter compensatie van het feit dat hij de finale in Rusland gemist had omdat hij net dan in het vliegtuig naar de VS zat, meer dan dertien kilometer liep in de finale tegen Jamaïca. Een voorbeeldige prestatie van de linksvoetige verbindingsman op het middenveld.

FC Seraing - Info
© belgaimage

Cachbach is oorspronkelijk afkomstig uit Aarlen en tekende zijn eerste aansluitingskaarten bij Nothomb en Martelange voor hij in 2015 bij FC Metz terechtkwam via een samenwerking met zijn toenmalige club Excelsior Virton. In juni tekende hij zijn eerste profcontract, enkele dagen na zijn twintigste verjaardag. Kort nadien werd hij uitgeleend aan Seraing. De jongen uit Nothomb, die geen familie schijnt te zijn van de gelijknamige adellijke familie, was tot op dat ogenblik actief bij de reserven van Metz op het vierde niveau in Frankrijk (National 2). Hij mocht daarvoor wel al enkele keren met de profkern mee. Zo zat hij op een avond in december 2019 als negentiende man in de tribunes bij OGC Nice. Op Le Pairay hopen ze dat deze bewonderaar van Kevin De Bruyne voor vlot spel op het middenveld zorgt. Een profiel met veel potentieel naar verluidt, wiens aanwerving in de lijn ligt van de samenwerking tussen de Luikse club en het moederhuis van FC Metz. l

FC Seraing - Info

ANEKDOTES

1 Bouwwerf

FC Seraing is een echte bouwwerf: een nieuw terrein voor de profs, een kunstgrasveld dat nog wordt aangelegd, en een gebouw voor de academie dat in 2022 moet verrijzen. Een nieuwe prijzenkast is er voorlopig nog niet.

2 Achillespees

Zijn cv was de moeite waard: Bordeaux, Twente, onlangs kampioen in de Nederlandse tweede afdeling met Cambuur en kersvers international van Congo-Brazzaville. Alleen zat de test van David Sambissa er in een recordtijd al op: vijftien minuten. De achillespees, weet u wel.

3 Kapper

Vooraleer hij voorzitter werd en baas van het transportbedrijf Frisaye, was Mario Franchi kapper in het dagelijks leven. De legende wil dat hij zijn vrienden en kennissen nog altijd kapt, maar vertelt er niet bij of hij zich ook bezighoudt met zijn eigen kapsel.

JONG TALENT NOAH SERWY

Het zit duidelijk in de familie bij de Serwy’s. Om te beginnen is er Julien, jeugdcoach bij Standard en actief in provinciale. Dan is er Jérémy, offensieve middenvelder en clubhopper die van Luik naar Luxemburg trok en momenteel bij FC Wiltz 71 speelt. Onderweg passeerde hij wel via Charleroi, Zulte Waregem, White Star, de reserven van Borussia Dortmund, IJsland en ten slotte Virton. Noah, de jongste, verstuurt al voorzetten zoals zijn oudere broer dat doet. Hij speelde vorig seizoen bij de U18 van de Metallo’s. De jonge offensieve middenvelder kwam eerder uit voor Anderlecht en slaat nu de beloften over om zich bij de eerste ploeg aan te sluiten. Zijn beweeglijkheid, zijn speldoorzicht en zijn creativiteit charmeerden Jordi Condom en Marc Grosjean, die de jongen als een van de grote talenten van de club beschouwen en hem bij wijze van aperitief voor volgend seizoen al eens op het scheidsrechtersblad zetten.

FC Seraing - Info

FC Seraing - Info
© gf

3 vragen aan Andrée Dierinck steward bij FC Seraing

Hoe ben je steward geworden?

‘Ik zit al veertig jaar in het voetbal en ben al zeventien jaar vrijwilliger bij Seraing. Ik heb van alles gedaan: de kassa, afgevaardigde, serveuse… Mijn man en mijn zoon waren steward en op die post zijn er maar weinig vrouwen in België, dus vroegen ze me om de opleiding te volgen. Dat is zes jaar geleden. We doen dat als vrijwilliger, al krijgen we een kleine vergoeding, maar het is natuurlijk uit liefde voor het voetbal dat we het doen.’

Waaruit bestaat je functie?

‘We zorgen voor het onthaal van de toeschouwers. We wijzen hen de weg en fouilleren hen om zeker te zijn dat er geen ongewenste voorwerpen in het stadion worden binnen gesmokkeld. We proberen de mensen ook te kalmeren als er een conflict zou ontstaan, voor we de security erbij halen. En we kunnen ook de hulpdiensten oproepen mocht dat nodig zijn. Ik doe dat niet alleen op Seraing maar ook in Eupen, Genk en Leuven voor dameswedstrijden, of zelfs op de Heizel. Laten we zeggen dat ik voor de Belgische voetbalbond werk.’

Wat trekt je aan in dat vrijwilligerswerk?

‘Al van kleins af zit ik in het voetbal. Ik hou van de sfeer die er in een stadion kan hangen. Vroeger stoorde vuurwerk me helemaal niet. Ik vond dat het zelfs een stuk voetbalfolklore was. Er is bij mij een hoekje af, zoals mijn man zegt… ( lacht) Daarom sta ik ook dicht bij de spionkop in Genk, net achter het doel. Op een keer hebben de ultra’s een vlag in brand gestoken, zonder dat ze het zelf beseften. Dat was heftig, en ik stond er vlakbij…’

FC Seraing - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content