Langs de rivier de Limmat verrijzen de statige verblijven van de Zwitserse bankiers. Zürich is dan wel niet de officiële hoofdstad van Zwitserland (dat is Bern), maar het heeft er wel de infrastructuur en de arrogantie voor, en dat komt hoofdzakelijk door zijn status als sterkste economische pool van het land. En wie in Zwitserland het geld heeft, heeft ook de macht…

Zürich duikt vaak op in de top tien van steden met de beste levenskwaliteit, het dankt dat onder meer aan de meren die rond de stad liggen en de nabijheid van de bergen. In dat rijke en betoverende decor vindt nochtans een van de felste derby’s van Zwitserland en zelfs van Europa plaats. De Zwitserse clichés over discretie en kalmte zijn dan plots ver weg.

De fans van de twee Zürichse clubs (Grashopper Club en FC Zürich) staan namelijk bekend als heethoofden – in 2011 moest er zelfs een derby stilgelegd worden. Het eerste twistpunt is het stadion. Ze spelen namelijk beide op Letzigrund, dat meer geschikt is voor de atletiekmeeting dan voor het voetbal. GC heeft zich er nooit thuis gevoeld en mist zijn vorige onderkomen, Hardturm, dat in verval was geraakt. FC van zijn kant heeft het stadion altijd te kil gevonden voor zijn warmbloedige fans.

Een tweede verschilpunt is de sociale achtergrond. Grasshopper is de club van de bankiers en de aristocratie, een instituut dat de meeste titels op zijn palmares heeft (27), maar dat in het eerste decennium van deze eeuw gebukt ging onder de schulden. FC Zürich daarentegen is de club van het werkvolk. Het heeft minder titels (12), al was het in de jaren 2000 een grote concurrent voor FC Basel en won het de Super League in 2006, 2007 en 2009. Die resultaten maken dat FC Zürich momenteel de populairste club van de stad is, met gemiddeld 12.000 toeschouwers. Dat is niet slecht in een stad waar de mensen liever naar het theater of de opera gaan.

Maar wat deze derby zonder meer een onvergelijkbaar cachet geeft, dat is zijn eerbiedwaardige leeftijd. De rivaliteit tussen beide clubs is zogoed als eeuwenoud. GC en FC zagen het licht vóór 1900 en dat maakt de Zürichse derby tot de oudste op het Europese vasteland. Voor de petite histoire: bij de stichting van FC Zürich was ene Hans Kamper betrokken, ook bekend als Joan Gamper, die enkele jaren later FC Barcelona zou oprichten. In de loop der jaren kenden zowel FC als GC hun periodes van suprematie. Bij FC Zürich had je in de jaren zeventig het tijdperk-Köbi Kuhn, al haalde Grasshopper wel de halve finale van de UEFA Cup in 1978. In de jaren negentig won Grasshopper vijf kampioenschappen op rij, maar nu moeten ze het al elf jaar zonder titel stellen. Maar toen FC Zürich in 2006 kampioen speelde, had het daar zelfs vijfentwintig jaar op moeten wachten.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content