De Haantjes vierden hun honderdjarige bestaan.

Net zoals de Rode Duivels, hun eerste tegenstander ooit, vierde de Franse nationale ploeg zijn eeuwfeest op 1 mei. In die periode speelden ze 643 wedstrijden (tegen 70 verschillende opponenten) waarvan ze er 298 wonnen, 127 gelijkspeelden en 218 verloren. Bij de Belgen was Anthony Vanden Borre de 600e speler ooit die ze opstelden in een interland, de Fransen joegen er in die honderd jaar maar liefst 799 namen door. In die indrukwekkende lijst valt het op dat de drie grootste vedetten uit die lange periode producten zijn van een geïmmigreerde familie.

De familie Kopaszewski ontvluchtte Polen om in de Franse steenkoolmijnen te arbeiden. De Platini’s kwamen uit Italië en werkten in de staalindustrie en de bouwsector. De patriarch van de Zidane-clan emigreerde uit Algerije om in Marseille nachtwaker te worden. De eerste afstammeling van dit illustere trio is niemand minder dan Raymond Kopa, die furore maakte in het Stade de Reims, bij Real Madrid en bij de nationale ploeg, waarmee hij brons behaalde op de wereldbeker van 1958. Na de schitterende periode met Kopa was het wachten tot eind jaren ’70, begin jaren ’80 vooraleer het Franse voetbal heropleefde. De groene koorts sloeg toe in Saint-Etienne, waar ene Michel Platini aanvoerder was. Hij hielp les Bleus in 1984 aan een Europese titel.

In 1998 voetbalde Zinédine Zidane zich de geschiedenis in door de wereldbeker in eigen land te houden. Zizou kreeg zijn vorming in Nice, groeide verder in Bordeaux en excelleerde vervolgens in de voetstappen van zijn voorgangers. Hij speelde eerst bij Juventus, zoals Platini, en trok nadien het koninklijke shirt aan, zoals Kopa. Alledrie werden ze verkozen tot Europees voetballer van het jaar. In Frankrijk begrijpt men meer dan waar ook dat sport het ideale instrument voor integratie is. Raymond Kopa (18 goals voor Frankrijk), Michel Platini (41 goals) en Zinédine Zidane (22 goals) hebben dat voldoende bewezen. ( PB) FABIEN BARTHEZ tekende bij Marseille een nieuw contract voor drie seizoenen. Ploeggenoot Abdoulaye Meïté zet wellicht binnenkort zijn handtekening onder een nieuw vierjarig contract. JEAN FERNANDEZ verlengde zijn contract bij Metz met drie jaar. FRANSE BEKER, uitslagen van de halve finales : PSG û Nantes (1-1, penalty’s : 4-3), Châteauroux û Dijon : 2-0. De finale wordt op 29 mei gespeeld in het Stade de France te Parijs.

TOPSCHUTTERS : 1. Cissé (Auxerre) 23 goals ; 2. Drogba (Marseille) 18 goals ; 3. Pauleta (PSG), Frau (Sochaux), Frei (Rennes) 16 goals.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content