{Standard}

De huidige stijl van voetballen bij Standard ligt je wel.

Felipe: "Dat klopt, we spelen meer voetbal en dat miste ik voordien weleens. Maar ik heb me altijd geplooid naar de stijl van de ploeg en de opdrachten van de trainer. Als die me zei van over de grond te spelen, dan deed ik dat. Vroeg hij me de lange bal te hanteren, dan deed ik dat ook."

Daardoor kreeg je wel commentaar op je technische mogelijkheden, terwijl je daar in Brazilië net graag mee uitpakte. Vond je dat niet vervelend?

Het klopt dat ik dergelijke verwijten nooit kreeg in Brazilië. En in het begin in België kreeg ik veel kritiek, dat is waar. Maar wat zou jij in mijn plaats gedaan hebben? Als de trainer om de lange bal vraagt ..."

Wou je je kwaliteiten dan niet tonen?

"Ik heb nooit het gevoel dat ik iets te bewijzen heb. Kritiek is er toch altijd."

De laatste tijd alleszins minder. Het klikt achterin ook goed met Kanu. Waarin zit het geheim?

"We zijn complementair. Hij heeft kwaliteiten die ik niet heb en omgekeerd. Kanu is technisch sterker en heeft een goed kopspel. Het grootste verschil zit 'm in onze karakters: hij heeft een vurig temperament, ik ben bezadigder, dat vormt een goede combinatie. Maar dat wij het goed doen, komt in de eerste plaats omdat heel het team de verdedigende taken secuur uitvoert. We hebben niet voor niets de beste defensie van Europa ( in de Europa League kreeg Standard maar één goal tegen, nvdr)."

Manu Ferrera noemde jullie wel een 'verdediging van moordenaars' ...

"Ik heb dat gehoord, ja. ( lacht) Maar ik heb in heel mijn carrière nog niemand geblesseerd en in België heb ik nog nooit rood gepakt. We spelen hard, maar zonder slechte bedoelingen."

Wat vind je van dit Standard?

"Voor een overgangsjaar gaat het goed, hé ..."

Denk je nog altijd dat dit een overgangsjaar is?

"Daar heb ik nooit in geloofd. Als men van een overgangsjaar zou moeten spreken telkens als men in de zomer spelers verkoopt, dan zouden er alleen nog maar overgangsjaren zijn."

Hoe verklaar je de goede resultaten de laatste tijd?

"De mentaliteit is nu beter dan vorig jaar. Iedereen zet zich in op training, niemand komt te laat, de sfeer is uitstekend. We lachen veel en je voelt dat er een echte teamspirit groeit. Toen men in het begin van het seizoen steeds weer voorspelde hoe lastig Standard het zou krijgen, hebben we de rangen gesloten."

Maar er zijn ongetwijfeld ook zwakke punten?

"Ik zou het niet weten. We hebben natuurlijk niet de perfecte ploeg, maar..."

Jullie eindigden op een valse noot ...

"De groep is wat vermoeid, dat voel je. We hebben veel gespeeld, veel gereisd. De winterstop zal deugd doen."

DOOR STEPHANE VAN DE VELDE

"Ik heb nooit in een overgangsjaar geloofd."

Felipe: "Dat klopt, we spelen meer voetbal en dat miste ik voordien weleens. Maar ik heb me altijd geplooid naar de stijl van de ploeg en de opdrachten van de trainer. Als die me zei van over de grond te spelen, dan deed ik dat. Vroeg hij me de lange bal te hanteren, dan deed ik dat ook." Het klopt dat ik dergelijke verwijten nooit kreeg in Brazilië. En in het begin in België kreeg ik veel kritiek, dat is waar. Maar wat zou jij in mijn plaats gedaan hebben? Als de trainer om de lange bal vraagt ..." "Ik heb nooit het gevoel dat ik iets te bewijzen heb. Kritiek is er toch altijd." "We zijn complementair. Hij heeft kwaliteiten die ik niet heb en omgekeerd. Kanu is technisch sterker en heeft een goed kopspel. Het grootste verschil zit 'm in onze karakters: hij heeft een vurig temperament, ik ben bezadigder, dat vormt een goede combinatie. Maar dat wij het goed doen, komt in de eerste plaats omdat heel het team de verdedigende taken secuur uitvoert. We hebben niet voor niets de beste defensie van Europa ( in de Europa League kreeg Standard maar één goal tegen, nvdr)." "Ik heb dat gehoord, ja. ( lacht) Maar ik heb in heel mijn carrière nog niemand geblesseerd en in België heb ik nog nooit rood gepakt. We spelen hard, maar zonder slechte bedoelingen." "Voor een overgangsjaar gaat het goed, hé ..." "Daar heb ik nooit in geloofd. Als men van een overgangsjaar zou moeten spreken telkens als men in de zomer spelers verkoopt, dan zouden er alleen nog maar overgangsjaren zijn." "De mentaliteit is nu beter dan vorig jaar. Iedereen zet zich in op training, niemand komt te laat, de sfeer is uitstekend. We lachen veel en je voelt dat er een echte teamspirit groeit. Toen men in het begin van het seizoen steeds weer voorspelde hoe lastig Standard het zou krijgen, hebben we de rangen gesloten." "Ik zou het niet weten. We hebben natuurlijk niet de perfecte ploeg, maar..." "De groep is wat vermoeid, dat voel je. We hebben veel gespeeld, veel gereisd. De winterstop zal deugd doen." DOOR STEPHANE VAN DE VELDE"Ik heb nooit in een overgangsjaar geloofd."