Martin Edwards nam ontslag als voorzitter van Manchester United, dat zondagmiddag de topper in Liverpool won met 1-2.

De voorbije twee jaar had Liverpool telkens de onderlinge duels gewonnen en wilde United in de titelrace blijven, dan mocht het dit keer niet opnieuw in het zand bijten. De ploeg van SirAlex Ferguson deed dat niet, want haalde het met 1-2.

Nóg belangrijker nieuws was het opstappen van Martin Edwards. Edwards, al langer onder vuur, werd betrapt met een callgirl op de vooravond van de loting voor de tweede ronde van de Champions League. Hun doen en laten werd de voorbije dagen breed uitgesmeerd in de media, met het ontslag als gevolg. De 57-jarige Martin Edwards kwam in 1970 in de board en volgde tien jaar later zijn vader Louis op als voorzitter van de club.

De callgirl is slechts een druppel in een vat vol ergernissen, er waren binnen United al langer spanningen tussen Edwards en andere leden van de board, die meer aan de kant van AlexFerguson staan. Velen verwachten nu dat het ontslag van Edwards de weg vrij zal maken voor nieuwe investeringen in de selectie. Ferguson dringt al langer aan op het vrijmaken van gelden om in januari de transfermarkt op te gaan, maar Edwards hield dat tegen. De voorzitter bouwde de laatste jaren zijn participatie in de club af. Voor in totaal 41 miljoen pond, zo’n zestig miljoen euro, liet hij in die periode gaan, waardoor voor het eerst sinds 1963 de familie Edwards niet langer meerderheidsaandeelhouder van de club was. Een tijdje terug was er een nieuwe controversiële verkoop, toen Edwards nog slechts een symbolische één procent van de aandelen overhield en de rest verkocht aan paardenracemagnaten John Magnier en JP McManus.

Magnier en McManus zijn goeie vrienden van Sir Alex Ferguson. Onlangs gaf de Schot aan dat hij terugkeert op zijn plannen om met pensioen te gaan. Is met het ontslag van Edwards nu de baan vrij voor de paardenliefhebbers om Sir Alex Ferguson in de stoel van voorzitter te katapulteren ? Het gerucht over dit plan liep al langer in de stad, maar niemand zag een board met én Edwards én Ferguson samen functioneren. De weg is nu vrij, vooral omdat intern eigenlijk wel de mening terrein wint dat het contract van de 60-jarige Fergusonmet drie jaar verlengen zoals vorige lente gebeurde, een fout was. Een elegante oplossing wordt plots mogelijk. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content