Ontreddering bij Schalke 04 na CL-uitschakeling.

Een 1-0-voorsprong verdedigen, het bleek een te zware opgave voor de ploeg van Fred Rutten in de voorronde van de Champions League. Schalke 04 werd immers vernederd in Madrid: het ging met 4-0 onderuit bij Atlético, dat daardoor na 4179 dagen terugkeert in het hoofdtoernooi van het kampioenenbal. Een extra pijnlijke zaak voor de Königsblauen, die hun hoop (ook financieel) hadden gesteld op de aantrekkelijke Champions League. Een duel tegen het Cypriotische Apoel Nicosia van Marcin Zewlakow (ex-Moeskroen, ex-AA Gent) in de minder aanlokkelijke UEFA Cup in plaats van een lucratieve poule met Liverpool, PSV en Marseille blijkt slechts een doekje voor het bloeden.

“Het bezorgt me nog altijd een ongemakkelijk gevoel wanneer ik eraan denk welke unieke kans we laten liggen”, verklaarde een zwaar ontgoochelde Christian Panderin die Welt. Schalke 04 koestert dit seizoen de ambitie om het publiek te vermaken met aanvallend en offensief gekruid voetbal, maar tussen droom en werkelijkheid gaapt er ondertussen nog een wijde kloof. Zeker als je weet dat Rutten door blessures geen beroep kan doen op Orlando Engelaar (ex-RC Genk, voor 16 miljoen weggehaald bij FC Twente), Jefferson Farfán en doelman Manuel Neuer, waardoor het kwaliteitsverlies te groot is.

De voortijdige uitschakeling zorgt voor ontreddering bij het bestuur van Schalke 04. Voorzitter Josef Schnusenberg berekende al vlug dat er minstens vijftien miljoen euro verloren gaat door deze uitschuiver. “We speelden gewoon veel te naïef”, bekende middenvelder Fabian Ernst na afloop van de terugwedstrijd in Madrid. “In ons enthousiasme werden we iets te impulsief, verloren we de organisatie uit het oog en slikten we te gemakkelijk tegendoelpunten. Dit is een goede les voor de toekomst. Het is duidelijk dat we met deze ploeg nog in een opbouwfase zitten, want we konden tot nog toe geen enkele keer uitpakken met een echt basisteam. Dat wreekt zich nu.”

Manager Andreas Müller, die door een schouderoperatie de verplaatsing niet meemaakte, sprak van “een harde slag. Dit doet heel veel pijn. We moeten snel analyseren waar het fout loopt.” Misschien dat hij best eens bij zichzelf te rade gaat, want de alternatieven voor Farfán ( Zé Roberto II, Vicente Sanchez en Carlos Grossmüller) raken momenteel niet verder dan de invallersbank.

Bayern München, dat na de achillespeesoperatie van Willy Sagnol verlegen zat om een rechterflank-verdediger, haalde met Massimo Oddo (32) een ervaren voetballer weg bij AC Milan. De Italiaanse international, die het afgelopen EK miste door een meniscusoperatie, wordt gehuurd met aankoopoptie. De Turkse middenvelder Hamit Altintop viel opnieuw uit met een blessure aan zijn middenvoetsbeentje.

Er werd geloot voor de tweede ronde van de DFB-Pokal (op 23 en 24 september). Vrouwelijk international Linda Bresonik (24) koppelde Bayern München aan FC Nürnberg, Die wedstrijd wordt rechtstreeks uitgezonden om 20.30 uur op de ARD. Schalke 04 ontvangt Hannover 96 en Borussia Dortmund neemt het op tegen Hertha BSC. Andere interessante affiches zijn Energie Cottbus tegen Mönchengladbach ( Filip Daems), VfB Stuttgart – Arminia Bielefeld, Hamburger SV – VfL Bochum, Eintracht Frankfurt – Hansa Rostock en FSV Mainz 05 ( Peter Van der Heyden) tegen FC Keulen.

Borussia Dortmund nam de Zuid-Koreaanse verdediger Young-Pyo Lee (31) over van Tottenham. De vervanger van de langdurig geblesseerde Dédé tekende voor een jaar.

Na amper twee speeldagen nam Thomas von Heesen (46) ontslag als trainer van FC Nürnberg, dat naar de tweede Bundesliga degradeerde en nu drie op zes haalde.

Oud-international Jürgen Kohler probeert het nog eens als trainer. De ex-verdediger tekende een driejarig contract bij VfR Ahlen.

Hamburger SV betaalde acht miljoen euro aan Bayern München voor international Marcell Jansen (22), een linkerflank-verdediger. Hij tekende voor vijf seizoenen. Ook de Braziliaanse verdediger Alex Silva (23, São Paulo) en middenvelder Thiago Neves (23, Fluminense, 2013, negen miljoen euro) werden gecontracteerd.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content