Assistent-bondscoach Vince Briganti reageert op het artikel Te koop : diploma in Sport/Voetbal Magazine van 6 juni 2001 :

“De auteur van bewust artikel toont weinig respect voor de kandidaten die de opleiding hebben gevolgd en het diploma hebben behaald. Uit de teneur van het verhaal lijkt een persoonlijke vete tussen JH en Frans Masson, directeur opleidingen van de KBVB, naar voor te komen. Dat daarvoor op een zeer tendentieuze en suggestieve manier Jean-Marie Pfaff wordt opgevoerd, is meer dan bedenkelijk. Op geen enkele wijze wordt hard gemaakt dat Pfaff op een incorrecte manier zijn diploma zou hebben bekomen.

“Op een gratuite manier wordt verder gesuggereerd dat heel de cursus inhoudelijk niets voorstelt. De cursus was wel degelijk goed georganiseerd. Naast de bezoeken aan buitenlandse clubs heeft Frans Masson zeer gereputeerde buitenlandse sprekers gecontacteerd : Rinus Michels, Roger Lemerre, Gérard Houllier, Roy Hodgson, Jacques Crévoisier, Foppe De Haan, Bill Beswick… Daarnaast nog een aantal Belgische toptrainers. Zij hebben allemaal bijgedragen tot een hoogstaande cursus.

“Ook de eindwerken, analyses van een driedaagse buitenlandse stage, hebben ons verrijkt. Zo konden wij een kijkje gaan nemen bij Willem II, Roda JC, Vitesse Arnhem, Girondins Bordeaux, Bayer Leverkusen en Bayern München. Het heeft de kandidaten bloed, zweet en tranen gekost om dat tot een goed einde te brengen ! Wat de vergelijking met Adri van Tiggelen betreft (dat hij niet is toegelaten tot de Nederlandse cursus), zegt mogelijk meer over de persoon Van Tiggelen dan over de Belgische cursus. In Nederland kunnen totaal onbekende trainers deelnemen als zij slagen in een ingangsexamen.

“Wat Jean-Marie Pfaff betreft is het aan de jury om te bepalen of hij voldoet, zowel bij het ingansexamen als tijdens de 240 uren durende cursus, gevolgd door eindexamens ! Of moet men de jury, bestaande uit voorzitter Guy Thys, Raymond Goethals, Robert Goethals en Frans Masson maar als incompetent en corrupt beschouwen ? Elke trainer van deze lichting is fier op zijn Pro Licencediploma en is Frans Masson dankbaar dat hij dat door de Uefa erkende diploma naar België heeft gehaald.”

Briganti tekent namens zichzelf, bondscoach Robert Waseige en de tien overige trainers die twee weken geleden hun diploma behaalden : Geert Broeckaert, Wim De Coninck, Dirk Geeraerd, Gunter Jacob, Jean-Marie Pfaff, Thierry Pister, Eddy Van de Ven, Harm van Veldhoven, Herman Vermeulen en Patrick Wachel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content