Luis Figo is volgens de bondscoaches ’s werelds beste voetballer.

De Gouden Bal, een trofee voor de beste Europese voetballer uitgereikt door het Franse blad France Football, had hij vorig jaar al gewonnen. Nu komt daar de titel van Fifa World Player 2001 bij. Kortom, Luis Felipe Madeira Caeiro Figo is momenteel een van de meest bewierookte voetballers in de wereld. De Portugees kreeg 250 punten achter zijn naam en gaat Man United-ster David Beckham (238 punten) en zijn ploegmaat bij Real Madrid Raul (96 punten) vooraf. Stemgerechtigd zijn de bondscoaches van alle bij de wereldvoetbalbond aangesloten landen. Uit hun stemgedrag blijkt waardering voor technisch meesterschap op het veld en een correcte houding op zowel als naast het veld. Ook uit de naam van de nummer vier in het referendum, Zinedine Zidane, blijkt dat deze kwaliteiten het, als puntje bij paaltje komt, nog steeds halen van fysiek engagement en loopvermogen zonder meer.

Met drie Realspelers in de topvier kan zonder overdrijving gewag gemaakt worden van een triomf van het Spaanse clubvoetbal. Niet voor niets wordt Real Madrid het beste elftal ter wereld genoemd, meer nog dan Manchester United en ondanks het feit dat de aanwerving van Zidane op het veld nog niet het gewenste sportieve effect heeft gehad. Geen elftal dat beter frivoliteit en techniek koppelt aan snelheid van uitvoering en arbeidsethiek.

Op 29-jarige leeftijd lijkt Luis Figo (geboren op 4 november 1972) zich op de top van zijn kunnen te bevinden. De Portugese international (65 caps) voetbalde in zijn land voor Sporting Lissabon (van 1989 tot ’95), dat hij verliet voor Barcelona waar trainer Johan Cruijff op zijn komst aandrong. Met Barcelona werd hij landskampioen in 1998 en ’99. Zijn overgang naar Real Madrid in 2000 was op dat moment de duurste aller tijden, en tegelijk een van de meest ophefmakende ooit in Spanje. Bij zijn eerste terugkeer met aartsrivaal Real naar Barcelona vergastte de Madrileense thuisaanhang haar ex-held op een vijandig onthaal. Hetzelfde was Michael Laudrup overkomen, de man die hij bij Barcelona was komen vervangen.

Met zijn nieuwe club werd Figo vorig seizoen meteen opnieuw kampioen, waarna ook de Spaanse Supercup werd gewonnen. Zijn enige Europese clubtrofee won hij in ’97 met Barcelona (Europacup voor Bekerwinnaars). Met Portugal plaatste hij zich zonder nederlaag voor het WK in Japan en Zuid-Korea. In de huidige Champions League scoorde hij voor Real al drie doelpunten. Figo heeft een contract tot midden 2006 met daarin een opstapclausule van 180 miljoen euro (7,2 miljard frank).

Belgisch bondscoach Robert Waseige vulde op zijn stemformulier de namen in van Totti (Lazio), Raul en Shevchenko (AC Milan). (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content