De winterstop is alweer voorbij. Vrijdag gaat in ons land het voetbaljaar 2016 in en de verwachtingen zijn waanzinnig hoog. Een finaleplaats van de Rode Duivels op het EK lijkt bijna een minimale vereiste geworden.

Het seizoen 2015/16 is nu al een van de succesrijkste campagnes uit de 120-jarige geschiedenis van de Belgische voetbalbond. Anderlecht overwintert in de Europa League, AA Gent is het eerste team uit de Jupiler League in vijftien jaar dat de knock-outfase van de Champions League bereikt en de U17 behaalden brons op het WK. Als klap op de vuurpijl staat België, voor het eerst in 22 jaar, eerste op de FIFA-ranking en hebben we nu ook de beste coach van de wereld. Marc Wilmots deed beter dan Luis Enrique, die de Spaanse titel, de Copa del Rey, de Champions League, de Europese supercup en het WK voor clubs won. En dat na een kwalificatiecampagne die in eigen land als matig werd omschreven. In de wereld van de makelaars is alles mogelijk.

Alleen de jaargang 1985/86 staat nog een trede hoger dan deze. De Rode Duivels speelden toen de halve finale van het WK in Mexico, Waregem bereikte de halve eindstrijd van de UEFA Cup en Anderlecht strandde pas in de halve finales van de Europese beker voor landskampioenen.

De grootste winst van 2015 is dat we er plots een topclub bij hebben. AA Gent mag momenteel in één adem genoemd worden met Anderlecht, Club Brugge en Standard. De Buffalo’s hebben de op één na grootste stad van Vlaanderen achter zich en hebben met uitstekend voetbal een generatie supporters voor het leven aan zich gebonden, zoals het Club Brugge van Ernst Happel dat in de jaren zeventig deed.

Blauw-wit heeft wat infrastructuur betreft zelfs een voorsprong genomen op de rest. Een prachtig stadion met een lelijke naam, waarvan we nu pas ontdekken dat de Gentse belastingbetaler er flink aan meebetaald heeft. Wat meer transparantie mag en wat minder bemoeienis met de Brusselse en Brugse dossiers ook.

AA Gent gaat het nieuwe jaar in als topfavoriet voor een nieuwe landstitel. Alleen de Gouden Schoen kan voor lood in de schoenen zorgen. Gelukkig krijgen we met Sven Kums weer eens een volwassen voetballer in plaats van een grote belofte op het palmares.

De opmars van AA Gent heeft de Jupiler League deugd gedaan. Overal lijkt de ambitie te groeien en ons land klimt op de UEFA-ranking. België staat opnieuw in de top tien (negende). Een plaats in de top vijf, zoals in de jaren zeventig en tachtig, is ondenkbaar geworden, maar het nieuwe tv-contract heeft wonderen gedaan.

In Nederland pleitte Marco van Basten voor een BeNe-liga en nog opmerkelijker was dat L’Equipe onze ‘pintjesliga’ vorige week als een bedreiging voor de Ligue 1 bestempelde. De gerenommeerde sportkrant verwees niet alleen naar de Europese uitschakeling van Olympique Lyon en AS Monaco, respectievelijk door AA Gent en Anderlecht, maar ook naar de financiële aantrekkingskracht van onze competitie. Vandaar de transfer van vaste waarden uit de Ligue 1 als Lucas Deaux (naar AA Gent) en Ludovic Butelle (Club Brugge), nadat Adrien Trebel en Mathieu Dossevi (allebei Standard) hen al waren voorgegaan.

L’Equipe beweert dat geen vijf Franse clubs in staat zijn te betalen wat Belgische ploegen kunnen. ‘De wet van ’78 en de pensioenregeling maken een overstap naar België aantrekkelijk. Alleen de onbegrijpelijke competitieformule is een negatief punt’, aldus onze Franse collega’s.

Toch zijn er wat bedenkingen te maken bij de gezondheid van de Jupiler League. KV Kortrijk is in handen gevallen van een Maleisiër met een twijfelachtige reputatie en Mouscron-Péruwelz, een club met een heel beperkte achterban, is een speeltje van een spelersmakelaar. Ook al vloekt dat met alle FIFA-regels. De Pro League kondigde actie aan tegen dat soort clubs, maar voorlopig blijft het oorverdovend stil.

Met Eupen (Qatarese eigenaars), Tubeke (Zuid-Koreaanse eigenaars), Antwerp (onduidelijke herkomst van het geld), Union (Duitse voorzitter) en WS Brussels (makelaar John Bico als trainer) als koplopers in tweede klasse is de kans reëel dat de Jupiler League straks nog meer dubieuze verenigingen telt. Buitenlandse investeerders zijn niet per se fout, zolang de nieuwe eigenaars en hun kapitaal maar ‘fit and proper‘ zijn. De Pro League moet daar dringend strenger op toezien.

DOOR FRANÇOIS COLIN

2015/16 kan mooiste seizoen uit Belgische voetbalgeschiedenis worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content