Stefan Effenberg is niet langer de publiekslieveling bij Bayern München.

Een half jaar geleden was Stefan Effenberg (33) nog de gevierde man van Bayern München. De aanvoerder ging zijn ploeg voor in de belangrijkste fase van de Champions League en de Bundesliga. Met zijn spelinzicht en onovertroffen fanatisme loodste hij zijn ploeg langs Manchester United, Real Madrid en Valencia. Der Effe was ook degene die de opzet verzon voor de vrije trap, waarmee Patrik Andersson Bayern naar de landstitel schoot.

Dit seizoen stond de spelmaker nog niet garant voor succes. Door een knieblessure speelde hij tot nu toe slechts vier duels. Maar de Duitse kampioen kon geen enkele wedstrijd winnend afsluiten. Reden voor de Duitse media om een verband te leggen tussen de slechte resultaten en het meespelen van de Kapitän.

De fans waren allerminst blij met de terugkeer tegen Werder Bremen. Na een kleurloos optreden haalde Ottmar Hitzfeld zijn aanvoerder van het veld. De 55.000 toeschouwers begeleidden hem met een luid fluitconcert. “Ik dacht : dat kan toch niet waar zijn”, reageerde hij verontwaardigd in Kicker. “Drie jaar heb ik de benen onder mijn kont gelopen, ik schonk de club drie titels, een beker en de Champions League. En dan krijg je dit als dank.” Effenberg had op meer krediet gerekend. “Het kan toch niet alleen aan mij liggen ? Ook andere spelers gaan er prat op om leidende spelers te zijn. Dan kan toch niet de hele aanval van mij afhankelijk zijn. Het is elf tegen elf, niet Effenberg tegen David Beckham. Als hij dezelfde reputatie als ik zou hebben, dan zouden de toeschouwers nu nog altijd aan het fluiten zijn.”

Om rellen en woorden heeft Effenberg nooit verlegen gezeten. In Duitsland is hij al meerdere malen uitgekotst door diverse aanhangers. Dat hij al enkele maanden geleden aankondigde na dit seizoen een nieuw avontuur te gaan zoeken, deed zijn populariteit nog minder goed. Coach, ploeggenoten en kenners hebben nochtans wél waardering voor zijn spel. “Misschien hebben de supporters problemen en reageren ze hun frustratie op mij af. Bovendien worden ze door de media tegen mij opgehitst. Als ze willen fluiten, dan doen ze dat maar tot ze erbij neervallen. Ik neem die uitdaging wel aan.”

Een vroegtijdig vertrek overweegt hij niet, want hij weet dat een nieuwe landstitel en eventueel succes in de Champions League tot de mogelijkheden behoort. “Ik blijf gewoon hier tot mei. Daarna begint bij Bayern een nieuwe tijd, met andere spelers. Dan hebben ze mij niet meer om uit te fluiten. Gelukkig hebben ze dan nog Ciriaco Sforza.” (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content