Leeftijd : 39 jaar.

Positie : spits.

Clubs : Sport Club Leeuwarden (1968/79), Cambuur Leeuwarden (1979/84), De Graafschap (1985), PEC Zwolle (1985/87), FC Groningen (1987/88), KV Kortrijk (1988/89) Club Brugge (1989/93), AA Gent (1994), FC Utrecht (1994/96).

Palmares : met Club Brugge kampioen in 1990 en 1992, bekerwinnaar in 1991 en winnaar van de Supercup in 1990, 1991 en 1992.

Mooiste herinnering : “De halve finale van de Europabeker voor bekerwinnaars in 1992 in Bremen met Club Brugge.”

Slechtste herinnering : “Diezelfde wedstrijd omdat de uitschakeling zo hard aankwam. Thuis hadden we met 1-0 gewonnen en in Bremen verloren we met 2-0 terwijl we kwalitatief helemaal niet de mindere waren. We hebben ons daar te veel aan de tegenstander aangepast. De teleurstelling was enorm, zeker omdat er 8000 Brugse supporters naar het Weserstadion waren afgezakt.”

Beste trainer : ” Georges Leekens. Zeer gedisciplineerd, openhartig, eerlijk en een man met een gevoel voor zijn spelers en hun privésituatie. Bij Kortrijk hadden we indertijd een heel aardige groep en hij betrok er ook altijd de spelersvrouwen bij. Dat was iets wat ik tot dan nog niet had meegemaakt. Als kinesist kend hij ook veel van belastbaarheid. Hij wist perfect wanneer we moesten pieken.”

Slechtste trainer : ” Simon Kistemaker bij FC Utrecht. Was op zijn manier ook eerlijk maar voegde absoluut niets toe. De dag na de wedstrijd werd er veel te zwaar getraind. Voor hersteltraining moest je niet bij hem zijn. Tactisch was het ook allemaal nogal simplistisch en hij durfde na een wedstrijd wel eens een speler te kakken zetten.”

Beste generatiegenoot : “Ik twijfel tussen Franky Van der Elst en de Caje. Jan was een persoonlijkheid en heel belangrijk voor de groep. Ook al zat hij toen al in een aftakelingsproces met zijn knieën, toch ben ik blij dat ik met hem heb kunnen spelen. Franky Van der Elst was meer een generatiegenoot in de echte zin. Tactisch erg sterk en technisch erg vaardig. Zijn handelingssnelheid was erg goed waardoor hij zijn mindere functionele techniek wist te verdoezelen.”

Vervelendste tegenstander : “Je moet me even helpen bij de naam. Hij speelde bij Club Luik… Moreno Giusto. Je moest springen voor je leven. Negentig minuten opperste concentratie of je ging de wielerbaan op.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content