DUITSLAND

Bayern München haalde zijn slag thuis met de aanwerving van Daniel Van Buyten (28). De Rode Duivel wordt voor 10 miljoen euro overgenomen van Hamburg en tekende een overeenkomst tot 2010. In het centrum van de verdediging zal hij een duo vormen met de Braziliaan Lúcio.

Borussia Dortmund, dat in 2004 bijna failliet ging, onderschreef een krediet van 79,2 miljoen euro bij de Amerikaanse investeringsbank Morgan Stanley. De club probeert het hoofd te bieden aan zijn financiële problemen. Het grootste deel van het over vijftien jaar onderschreven krediet, 57,5 miljoen euro, dient om de aankoop van het Westfalenstadion te financieren. 21,7 miljoen euro wordt gebruikt om de schuldenlast af te bouwen.

FC Keulen is niet van plan om lang in de tweede Bundesliga te vertoeven. Na Fabrice Ehret (ex-Anderlecht) werden ook de Zwitserse international Bernt Haas (28, voor drie jaar, Bastia), de verdedigende middenvelder Baykal Kulaksizoglu (23, drie jaar, FC Basel), de middenvelder Aleksander Mitreski (25, drie jaar, Grasshoppers) en de spits Benjamin Finke (23, een jaar, eigen jeugd) gecontracteerd.

Alexander Madlung (23) verruilt Hertha BSC voor VfL Wolfsburg. De centrale verdediger tekende een contract tot 2009.

Promovendus VfL Bochum verzekerde zich van de diensten van aanvaller Benjamin Auer (25), die wordt overgenomen van FSV Mainz 05. Hij kreeg een verbintenis voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar. FV

ENGELAND

Tottenham haalde bij Rijsel de Franse jeugdinternational Dorian Dervitte, een verdediger, weg. Er bestaat ook interesse voor Wayne Bridge (Chelsea) en Hatem Ben Arfa (Lyon).

Reading en Middlesbrough willen graag Oguchi Onyewu (Standard) inlijven.

Lee Bowyer keert van Newcastle terug naar West Ham, waar de middenvelder ook al in 2002 speelde. Mede door blessures speelde Bowyer vorig seizoen niet goed.

Andy Cole (34) verlengde zijn overeenkomst bij Manchester City met een jaar. De spits, vorig seizoen goed voor tien doelpunten, viel in februari uit met een knieblessure.

Gareth Southgate (35) werd door Middlesbrough aangesteld als nieuwe trainer. Hij is de opvolger van Steve McClaren. Daarmee haalt Boro zich een hoop problemen op de hals, want de centrale verdediger bezit niet de vereiste diploma’s.

Birmingham nam aanvaller Cameron Jerome (19) voor zes miljoen euro over van Cardiff. De Engelse jeugdinternational tekende een vierjarig contract.

Shaun Wright-Philips (24) heeft, ondanks een moeilijk eerste seizoen, aangegeven dat hij ook volgend jaar bij Chelsea speelt. In Londen ligt hij tot 2011 onder contract. De vinnige flankspeler, die voor maar liefst dertig miljoen euro werd overgenomen van Manchester City, kon zich niet doorzetten. Robert Huth (21), de Duitse centrale verdediger, trekt naar Middlesbrough.

Ritchie Jones (19), een middenvelder, verlengde zijn overeenkomst bij Manchester United tot 2008. FV

FRANKRIJK

Raymond Domenech dient klacht in tegen Journal du dimanche omdat dat blad schreef dat de bondscoach 50.000 euro krijgt om stukjes te schrijven voor de mobiele telefoonoperator SFR.

Sidney Govou werd opgeroepen als vervanger van Djibril Cissé, die een dubbele beenbreuk opliep. Ook de mogelijke overgang van de spits van Liverpool naar Marseille staat door de zware blessure opnieuw sterk in vraag.

Pierre Dreossi, tot nu toe sportief directeur bij Rennes, werd aangesteld als de nieuwe coach.

Nicolas Penneteau stapt over van Bastia naar Valenciennes, om de daar eerste doelman te worden.

Christian Gourcuff verlengde zijn contract als trainer van Lorient voor vier jaar.

Lyon blijft werk maken van een stevige kern. Rechtsachter François Clerc tekende voor vier seizoenen bij.

Nasser Ouadah verruilt FC Metz voor Sedan. De Algerijnse international kon er een contract voor drie jaar tekenen.

Jan Koller zal de komende twee jaar voor Monaco spelen. Of de boomlange Tsjech ook die werkgever op zijn 33ste nog evenveel plezier zal bezorgen als eerder Lokeren OV, Anderlecht en Borussia Dortmund, zal nog moeten blijken.

Johan Micoud (33) verlaat na zes seizoenen Werder Bremen om terug te keren naar Bordeaux, waarvoor hij ook al actief was tussen 1996 en 2000.

Marseille haalde de 21-jarige Mathieu Valbuena weg bij Libourne-Saint-Seurin. Daar had hij zich ontpopt tot de beste speler van de reeks, te vergelijken met onze derde klasse. SVV

ITALIë

Torino greep zondag voor een uitverkocht Delle Alpi (56.000 tickets) de promotie naar de eerste klasse. In 2003 degradeerde de zevenvoudige kampioen voor het laatst uit de Serie A. Ook vorig jaar won het (mét Gaby Mundingayi) de finale van de play-offs maar ging vervolgens failliet, waardoor het geen licentie kreeg. Omdat ook verliezend finalist Perugia failliet ging en kampioen Genoa wegens omkoperij teruggezet werd naar de derde klasse, promoveerden toen de nummers drie en vier uit de eindronde, Ascoli en Treviso.

Mantova, de enige ploeg in de Serie A en B zonder buitenlanders, promoveert ondanks een sterke prestatie in de heenmatch van de play-offs niet naar de serie A. Het verloor na verleningen. Mantova speelde nooit voorheen in de hoogste klasse en promoveerde in één ruk van de vierde – waar het kampioen werd in 2004 – naar de tweede klasse met éénzelfde trainer : Domenica Di Carlo. Voorzitter Fabrizio Lori, met de lange haren, is pas 37.

Fabio Grosso (29) verhuisde net voor de aftrap van het WK van Palermo naar Inter. Dat betaalde 5,5 miljoen euro voor de verdediger van de Squadra, die voor de start van het WK al zeventien selecties verzamelde.

Italië telt straks geen deelnemers aan de Intertoto. Het onderzoek naar de corruptie bij eersteklasseclubs loopt nog, waardoor het organisatorisch moeilijk wordt. Bin-nenkort moet Italië wel aangeven wie deelneemt aan de Champions League en de UEFA-beker. GF

NEDERLAND

Gabri (27) maakt in het kielzog van trainer Henk ten Cate de overstap van Barcelona naar Ajax. De Spaanse middenvelder was transfervrij en tekende voor drie seizoenen.

Feyenoord toonde zich ook actief op de transfermarkt en contracteerde alleskunner Theo Lucius (29, PSV, drie seizoenen + optie), Stein Huysegems (23, AZ, vier jaar) – als opvolger voor Salomon Kalou, die naar Chelsea vertrekt – en de Finse international Joonas Kolkka (31, ADO Den Haag, een seizoen).

Oud-international Rinus Schaap, die dertien caps verzamelde en een van de spelers was van het legendarische Waters- noodelftal, overleed op 84-jarige leeftijd.

Edward Sturing (42) loopt binnenkort in het trainingspak van PSV. De coach, die opstapt bij Vitesse, wordt hoofd opleidingen. Hij tekende een tweejarig contract en gaat per 1 juli aan de slag in Eindhoven.

De transfer van aanvaller Ricky van den Bergh van Sparta naar RKC ging dan toch door. Hij bereikte een akkoord voor drie jaar. Dominique van Dijk maakt de omgekeerde beweging, maar wordt gehuurd.

Vitesse vindt maar geen nieuwe trainer. Nadat Johan Boskamp, Foppe de Haan en Danny Blind om uiteenlopende redenen afhaakten, liet ook Willem van Hanegem weten niet aan de slag te gaan in de Gelredome.

Na Phillip Cocu verlengde ook de Peruaan Jefferson Farfán (21) zijn overeenkomst bij PSV. Zijn contract werd opengebroken tot 2010.

De Hongaarse middenvelder Tamás Petö (31) verlengde zijn overeenkomst bij NAC tot 2007. FV

SPANJE

Gimnastic Tarragona dwong als eerste team de promotie af. Voordien speelden de Catalanen enkel tussen 1947 en 1950 op het hoogste niveau. Daarna volgde een langdurige terugval. De ploeg speelde een kwarteeuw in de regionale afdelingen, vooraleer in 2004 opnieuw naar de Segunda División te stijgen.

Recreativo Huelva promoveert ook opnieuw, nadat het in 2003 uit de hoogste klasse was weggevallen. Deze club is de oudste van heel Spanje, want hij werd in 1889 opgericht door de Britten.

OscarDePaula was elf jaar actief bij Real Sociedad, maar keert de ploeg uit San Sebastián nu de rug toe.

JaimeGavilán en DavidSilva, twee jongeren van Valencia, verlengden hun contract tot 2011.

Johan Neeskens, momenteel actief als assistent van Guus Hiddink bij de Australische nationale ploeg, wordt volgend seizoen adjunct van Frank Rijkaard bij Barcelona.

Pepe León, die op 1 juli de nieuwe voorzitter wordt van Betis, stelde met de 58-jarige Javier Irureta een nieuwe trainer aan voor volgend seizoen. De man, die afgelopen seizoen een sabbatjaar inlaste nadat hij na zeven jaar was opgestapt bij Deportivo La Coruña, tekende voor een jaar met een optie voor nog een seizoen.

Andrés D’Alessandro, de Argentijnse spelmaker die door VfL Wolfsburg afgelopen seizoen werd uitgeleend aan Portsmouth, verdedigt komend seizoen – nog steeds op huurbasis – de kleuren van Zaragoza. Die club beschikt evenwel over een aankoopoptie voor zes miljoen euro

.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content