Voetbalclubs hebben wel meer problemen met hun internetfora. Sluiten, negeren of censureren?

Snel even gegoogeld, naar aanleiding van Stijnengate. Hoe zit het met de netiquette: omgangsvormen op het net? De elektronische scheldpartijen leidden dit seizoen al tot een paar opgemerkte ingrepen. Op 2 september verscheen het volgende op de website van Lierse: “Tot onze spijt moeten we ons internetforum sluiten. Dit is een harde maatregel, maar we vinden hem noodzakelijk. Moeten lezen hoe spelers afgekraakt worden, nog voor ze vijf minuten bij ons op het veld hebben gestaan, doet pijn. (…) De voorbije weken liep het met een aantal berichten totaal de spuigaten uit. Er werd (…) niet meer op de bal, maar op de man gespeeld. Spelers en technische staf werden aangevallen op een manier die we niet mogen aanvaarden van onze eigen supporters.” Inmiddels is het forum weer open. Op 23 november 2010 sloot STVV zijn forum, omdat het volgens voorzitter Roland Duchâtelet vooral fungeerde als “uitlaatklep voor enkele tientallen gefrustreerden”. Ook Germinal Beerschot zwierde zijn forum van de site, laat persverantwoordelijke Danny Geerts weten. Net als eerder al Club Brugge overigens, nadat de kritiek op met name Antoine Vanhove en Michel D’Hooghe er de spuigaten uitliep.

In december 2003 sloot ook Antwerp zijn forum. Paul Bistiaux daarover: “In het begin denk je dat het een fantastische manier is om met je fans te communiceren. Ik was toen zelfs zo naïef dat ik ’s avonds of ’s nachts zelf antwoordde op de kritiek. Tot je teleurgesteld bent in de reacties: je doet moeite en wat je terugkrijgt, is scheldproza. Voor mij is het internet een open riool waar ook zwakzinnigen zonder enige controle zomaar hun gevoeg kunnen doen. Ik kan het niet anders uitleggen. Het enige verstandige is negeren. Helaas hechten mensen er belang aan.”

Is sluiten of censureren dan de enige oplossing? Neen, vinden ze bij Anderlecht. Woordvoerder David Steegen: “Je kan mensen niet beletten om hun mening te geven. Er zijn zo veel middelen – lezersbrieven, fora, een facebookgroep oprichten tegen Anderlecht – het zou onbegonnen werk zijn om dat allemaal te willen reguleren. Wij waarschuwen wel voor gevaren: privéfoto’s kunnen ook ergens onbedoeld terechtkomen. Sacha Kljes-tan is een frequent gebruiker van sociale communicatie, maar hij is volwasssen en weet waar de grens te trekken. De richtlijn is dat je de club nooit mag schaden. Doe je dat hier, dan neem je dat ook mee naar eventueel een volgende club. Communicatie kan je ook sturen. Zo hebben wij voor de wedstrijd tegen Cercle Brugge Kanu en Suárez, twee bankzitters, voor de pers gezet. Zij hebben daarin op een waardige manier hun wens geuit om te spelen.”

DOOR PETER T’KINT

“Communicatie kan je ook sturen.”

David Steegen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content