Dankzij de zege tegen RC Genk doet Lokeren weer volop mee voor een play-off 1- ticket, na een moeilijke novembermaand. Kleine irritaties staken de kop op: aanvoerder Killian Overmeire die zijn ongenoegen liet blijken na een vervanging, Jérémy Taravel die zijn middelvinger toonde aan de eigen fans, Hamdi Harbaoui die na een wissel ploegmaats en trainers negeerde. Bij Lokeren zijn ze de nukken van hun topschutter stilaan beu. Harbaoui werd intern tot de orde geroepen en startte tegen Waasland-Beveren in de beker en in de competitietopper tegen Genk op de bank. Dat Junior Dutra ondertussen zijn kwaliteiten toont als diepe spits helpt voor een streng optreden tegen de Tunesiër, nog steeds de tweede in de topschuttersstand met elf goals.

Opvallend is dat het met Taravel en Harbaoui om twee spelers gaat die eerder in de media te kennen gaven dat ze een transfer beogen. Toeval of niet? Willy Reynders, sportief directeur van Sporting Lokeren, denkt er het zijne van: “Ik merk dat het doorgaans de spelers zijn die een mooi nieuw contract tekenen of tekenden die het hardst roepen dat ze weg willen. Zowel Harbaoui als Taravel verlengden hier vorig seizoen met plezier hun contract (dat hen tot 2016 aan de club verbindt, nvdr), dan moeten ze nu niet komen zeuren.”

“Een transfer afdwingen doe je op het veld, niet via de media. Met dat spelletje dat managers gebruiken om een club onder druk te zetten, ben ik niet tevreden. Dat heb ik die spelers ook gezegd. Ik moet waken dat persoonlijke ambities de groepsgeest niet verstoren.”

Manager van Harbaoui is de Serviër Dejan Veljkovic, huismakelaar bij Lokeren en tevens de zaakwaarnemer van trainer Peter Maes. Die zit momenteel tussen twee vuren. “Het klopt dat Hamdi weg wil, maar ik heb hem ook gezegd dat hij dat niet in de pers moet zeggen. We hebben dat ondertussen uitgepraat met Lokeren.”

De onvrede van de spelers die weg willen, kan ook te maken hebben met de hoge transfersom die geïnteresseerde clubs afschrikt. Dat argument vindt Reynders ‘prietpraat’. “Wij hebben goede spelers en daar staat een bepaalde waarde tegenover. Het probleem is dat we in België gewend zijn dat enkel Anderlecht of Genk hoge sommen vraagt.”

Slechts een paar clubs in België kunnen betalen wat Lokeren vraagt. Genk dokte 2,5 miljoen euro neer voor Derrick Tshimanga en drie miljoen voor Benjamin De Ceulaer, Club Brugge haalde vorige winterstop Laurens De Bock voor 3,5 miljoen euro.

Een populaire uitweg voor Lokerenspelers lijkt de Russische of Oekraïense competitie. Vooral voor spitsen. Moussa Maâzou (CSKA Moskou), Dawid Janczyk (CSKA Moskou), Goran Maznov (Tom Tomsk) en Aristide Bancé (Metallurg Donetsk) vertrokken allemaal richting Rusland. De kans wordt met de dag groter dat Harbaoui hen achtera reist.

“Ik ben voor Hamdi bezig. Er is verregaande belangstelling van een Engelse, een Saoedische en vooral van twee Russische clubs”, bevestigt Veljkovic, die vier seizoenen geleden de lucratieve overgang (4,8 miljoen euro) van Maâzou naar CSKA Moskou regelde. “Dat kan al in januari, maar zolang er niets concreet is, moet Hamdi gewoon werken voor Lokeren.”

Lokeren sluit niet uit dat er komende winterstop enkele belangrijke verschuivingen plaatsvinden. De club hanteert sowieso al de politiek om in de winterstop transfers te doen met het oog op het daaropvolgende seizoen. Reynders: “Als de juiste prijs betaald wordt voor iemand, dan gaan we die ook niet tegenhouden. Het kan zijn dat er deze winter twee spelers weggaan, dan moeten we die vervangen.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content