Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Aimé Anthuenis nam twee zwaar geblesseerde spelers op in zijn preselectie voor de interlands tegen Spanje en Litouwen. En hij had al zo weinig krediet meer als Belgisch bondscoach.

Zaterdag 24 september ontving RC Genk Cercle Brugge in het Fenixstadion. Na twaalf minuten al viel Hans Cornelis geblesseerd uit, vijf minuten later ook Koen Daerden. Beide spelers werden weggebracht naar het ziekenhuis. Nog diezelfde avond werd hun aantreden op donderdag in de Uefabeker tegen Litex twijfelachtig genoemd.

Dinsdag 27 september schreven de kranten dat Cornelis en Daerden minstens twee à drie weken (afhankelijk van de bron zelfs vier à zes weken) out zouden zijn. Op dinsdag in de krant betekent : op maandag bekend op de redacties. Diezelfde dinsdagochtend, drie dagen al na Genk-Cercle, liep echter om 11.17 uur een fax van de KBVB binnen op het Genkse secretariaat met de melding dat zes van zijn spelers opgenomen waren in de preselectie van Aimé Anthuenis voor de duels tegen Spanje en Litouwen. Onder hen : Daerden en Cornelis. In de drie dagen sinds de wedstrijd tegen Cercle had noch Anthuenis, noch zijn assistent Eddy Snelders, noch technisch directeur Michel Sablon contact gezocht met de trainer, de technisch directeur of de dokter van RC Genk om te informeren naar de blessures van Daerden (scheur gewrichtsband enkel) en Cornelis (scheur lies). Of ze wisten het niet, of ze negeerden het : wat is erger ?

Anthuenis & co maakten het vervolgens nog bonter voor de wedstrijd in Litouwen. Daniel Van Buyten en Thomas Buffel bleven geblesseerd thuis en Jan Moons omdat zijn vrouw pas was bevallen. Glenn Verbauwhede en Nicolas Lombaerts namen hun plaatsen in. Beide belofte-internationals bevonden zich al in Litouwen om er daags voor de A-ploeg hun interland af te werken. Snel gerekend betekende dat : twee vliegtuigtickets (aller-retour) uitgespaard. Aan de collateral damage bij clubs en spelers was niet gedacht. Wat moet Stijn Stijnen denken nu zijn ploegmaat Verbauwhede wél al een A-selectie achter zijn naam heeft staan, terwijl híj (Stijnen) toch in de preselectie van die A-ploeg zat ? En wat zouden ze vinden bij Club : Marc Degryse bijvoorbeeld, die de volgende keer aan tafel mag met een makelaar die hem erop zal wijzen dat zijn speler, de dérde keeper van Club, toch al een A-selectie telt, in tegenstelling tot de tweede keeper (Stijnen) ?

De bondscoach bracht Club Brugge in verlegenheid, maar ging wel in op de stille wenk van Anderlecht, zijn ex-club, om Anthony Vanden Borre rust te gunnen tegen Litouwen. Hij nam er voor die laatste interland ook Lombaerts bij, terwijl Nico Van Kerckhoven (ook een linksvoetige verdediger) in zijn preselectie zat. De Westerlospeler twijfelde direct aan de oprechtheid van Anthuenis. Met zijn keuze voor Lombaerts degradeerde die zijn eigen voorbereidende werk inderdaad tot een waardeloze bezigheid. Michel Preud’homme, voorzitter van de Technische Commissie, had hem en Michel Sablon daar voortaan toe verplicht. Beide mannen vonden dat geen goed idee. De Genkse fax was ook door geen van beiden ondertekend, maar door de ploegafgevaardigde. Bovendien arriveerde hij amper drie dagen voor de bekendmaking van de definitieve selectie, wat een preselectie volstrekt onzinnig maakt, en minder dan de reglementaire twee weken voor de interland.

Laksheid

Zoveel laksheid is Preud’homme een doorn in het oog. De hamvraag is of Anthuenis door geblesseerde spelers te selecteren niet een onvergeeflijke beroepsfout maakte. Beide interlands hadden om verschillende redenen nog belang. Tegen Spanje stond al bij al nog een WK-kwalificatie op het spel – wie denkt dat met kreupele voetballers af te kunnen, moet achteraf niet verbaasd zijn dat het hem niet gelukt is – en tegen Litouwen was een gunstige bokaal voor de EK 2008-kwalificatieloting de inzet. Ook daar kreeg Anthuenis de Rode Duivels niet in. Bovenop een warrige selectiepolitiek en een onduidelijke manier van voetballen, maakte het hem helemaal onhoudbaar.

Vorige week beslisten de KBVB en Anthuenis om voortijdig een einde te maken aan hun contract. Dat liep tot juli 2006, maar wordt per 31 december 2005 stopgezet. Tot dan zijn er geen oefeninterlands voorzien. Anthuenis (61), die de volgende twee maanden behalve wat papieren opdrachten niks meer om handen heeft, was bondscoach sinds augustus 2002. l

JAN HAUSPIE

DE HAMVRAAG IS OF ANTHUEnis een onvergeeflijke beroepsfout maakte.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content