Een dag voor de verplaatsing naar Charleroi gebruikt het management van Anderlecht zijn veelbeproefde recept: een crisis verdoezelen met de komst van een clubicoon. Op die manier waren Pär Zetterberg, Vincent Kompany en Frank Arnesen binnengedruppeld bij Anderlecht en deze keer is het de beurt aan Frank Vercauteren om terug te keren naar het oude nest. Het werkvolk op Neerpede heeft de omwenteling niet zien aankomen en net als bij Kompany hebben de topmensen de aanstelling van Vercauteren tot in de laatste minuten kunnen stilhouden. Vreemd genoeg valt ook Arnesen compleet uit de lucht. Laat staan dat hij weet dat hij op straat gezet zal worden. De Deense zestiger trakteert zijn medewerkers op taart en hij gedraagt zich veel te euforisch voor iemand die weet dat hij zijn job zal verliezen. Maar de zoveelste dienstbeëindiging doet intern al lang geen vragen meer rijzen. Sinds de intrede van Marc Coucke zijn de mensen gewend geraakt aan een defilé van ontslagen werknemers. Het is haast een running gag geworden op Neerpede: wie kunnen ze nu nog elimineren?

De taak van Vercauteren zal erin bestaan om op het veld en in de kleedkamer het realisme te laten doorsijpelen.

Eigenlijk had de benoeming van Vercauteren de gemoederen moeten bedaren bij de supporters, maar in het Stade du Pays de Charleroi valt de onderlinge verdeeldheid des te meer op. De beruchte Brussels Casual Service (BCS) etaleert zijn onvrede door een minuscuul spandoek de lucht in te steken met een duidelijke boodschap: Coucke buiten! Een paar meters verderop, in hetzelfde bezoekersvak, betuigt Mauves Army openlijk zijn steun aan de club. Ne jamais rien lâcher. Het decor is apocalyptisch. En terwijl het rookgordijn van Bengaals vuur wegtrekt, doemt het gezicht van Vercauteren op. Links van hem zit een stoïcijnse Kompany het schouwspel gade te slaan. Van buitenaf geeft hij de indruk sereen om te gaan met heel de situatie. Kompany en co zitten in een soort bubbel. En behalve de mensen die tot zijn inner circle behoren, weet niemand hoe Vince zich werkelijk voelt. In de wandelgangen vragen mensen zich een ding af: wordt Vercauteren hem van bovenaf opgelegd of is de reorganisatie van de staf helemaal doorgesproken en met volle overtuiging aanvaard door Kompany? Na de gewonnen match op Charleroi moet een prominent lid van de technische staf toegeven dat de hervormingen een zware impact hebben gehad op de gemoedstoestand van het uitgebreide trainerskorps.

POSITIEVE FLOW

Fastforward naar afgelopen zondag. Na een afwezigheid van ruim 4300 dagen viert Vercauteren zijn rentree in het Astridpark met een klinkende 4-1-zege tegen STVV. Maar zijn eerste echte test ondergaat Vercauteren de dag ervoor al wanneer hij een resem basisspelers een na een ziet afhaken door ziekte en blessures. Een aantal onder hen moet forfait geven voor de training van zaterdag en anderen kunnen niet mee op afzondering. Ooggetuigen spreken zelfs van een chaotische voorbereiding. Maar te midden van de verwarring houdt Vercauteren het hoofd koel.

Tot woensdag had de ex-sportief adviseur van OH Leuven zich gedeisd gehouden op Neerpede. Hij praat niet veel - de meeste spelers hebben zelfs de kans niet gehad om zijn stem te horen - en hij gaat helemaal op in zijn rol van observator. Hij inspecteert zijn spelers en analyseert hen tot op het bot. Op organisatorisch vlak verandert er niet veel: Simon Davies leidt de trainingen en Kompany fungeert nog altijd als leider en inspirator van het team. Kompany heeft weliswaar een paar bevoegdheden moeten afgeven, maar in de kleedkamer is zijn geloofwaardigheid amper aangetast. Spelers schatten hem nog altijd hoog in vanwege zijn voetbalkennis. Vince kan alles benoemen, hij kan perfect een wedstrijd lezen en hij weet hoe hij een speler tactisch moet onderrichten.

Michael Verschueren en Kompany hebben wel over het hoofd gezien dat deze campagne een overgangsseizoen kon worden. En daardoor bleef de staf dezelfde speech afsteken: 'Eén keer winnen en we zijn vertrokken. In play-off 1 kan alles nog. Zelfs de titel.' Het was een goedbedoelde demarche om een positieve flow in de groep te pompen. En de spelers, niet het minst de kaders van de ploeg, bleven tegen beter weten in publiekelijk herhalen dat het helemaal goed zou komen. Na de ontnuchterende nederlaag bij Club Brugge bleef Alexis Saelemaekers zelfs volhouden dat Anderlecht nog in de titelrace zat. De maandag erop werd Saelemaekers bijna doodgeknuffeld door Kompany omdat hij zijn nek had uitgestoken. De taak van Vercauteren zal er in bestaan om op het veld en in de kleedkamer het realisme te laten doorsijpelen. 'We willen onszelf geen doel opleggen, maar we weten waar we naartoe willen werken', aldus Vercauteren na de match tegen STVV.

ZWARE AUDIT

Vercauteren ging heel bedachtzaam te werk. Hij is niet van plan om alles in één keer om te gooien, maar hij wil op een stelselmatige manier zijn stempel drukken op de jonge spelersgroep. Een van zijn eerste maatregelen was Adrien Trebel weer in de basisploeg te integreren. Vercauteren: 'We mogen niet blijven hangen in het verleden. Trebel is een speler als een ander en na een goed gesprek weet hij duidelijk wat we van hem verlangen. Hij heeft zijn taken uitgevoerd en zijn rendement was goed.'

Ondanks zijn dipje in september maakt Vercauteren geen aanstalten om Killian Sardella, die gevolgd zou worden door een aantal buitenlandse clubs, te laten vallen. De entourage van Sardella is van één zaak overtuigd: indien hij tien centimeter groter was, had hij de concurrentie kunnen aangaan met Philippe Sandler voor een stek in de as van de verdediging. Intussen heeft het bestuur de intentie uitgesproken om het contract van de tot back omgevormde centrale verdediger open te breken. En van zodra Vercauteren klaar is met de audit van zijn kern kan Verschueren beginnen met de voorbereidingswerken van de wintermercato. Een nieuwe linksback is een prioriteit en er zou ook een nieuwe doelman gehaald worden om Hendrik Van Crombrugge en Thomas Didillon scherp te houden. Davy Roef en Frank Boeckx zijn komende zomer einde contract en een van de twee mag tijdens de winter al beschikken.

Met wedstrijden tegen Eupen, Gent, Cercle Brugge en Zulte Waregem op het programma voor de interlandbreak zal moeten blijken of de succesformule van Vercauteren, efficiëntie/realisme gekoppeld aan verticaal voetbal, helemaal zal aanslaan bij het publiek. 'Verticaliteit is heel belangrijk in het huidige voetbal en de jongens hebben het goed opgepikt. Maar ze moeten ook durf tonen en initiatief nemen', was de conclusie van Vercauteren. Le nouveau Anderlecht est arrivé.

De straffe cijfers van Vercauteren

1

De enige nederlaag van Frank Vercauteren tegen STVV deed zich voor op 10 maart 2006 toen Désiré Mbonabucya en Tamás Hajnal de Brusselse verdediging aan flarden schoten. Pär Zetterberg werd in die match voor het uur vervangen door... Anthony Vanden Borre. Van de overige negen duels tegen STVV, de match van afgelopen zondag incluis, won Vercauteren er zeven en werd er twee keer gelijkgespeeld.

7

Sinds de laatste titel in 2017 met René Weiler is Vercauteren al de zevende trainer die officieel als T1 op de bank zit bij Anderlecht. Zijn voorgangers waren achtereenvolgens Nicolás Frutos, Hein Vanhaezebrouck, Karim Belhocine, Fred Rutten, Simon Davies en Jonas De Roeck.

12

De laatste zege van Vercauteren met Anderlecht dateerde van speeldag 12 in het seizoen 2007/08 tegen Westerlo (3-1). Bart Goor en Serhat Akin waren de doelpuntenmakers voor Anderlecht. Stef Wils maakte de gelijkmaker voor Westerlo.

25

Vercauteren begon op 12 februari 2005 zijn trainerscarrière bij Anderlecht met een verrassende 0-1-nederlaag tegen Oostende en zette daarna een straffe reeks neer van 25 competitiewedstrijden zonder nederlaag. Eind november 2005 kwam die onwaarschijnlijke reeks tot een einde na een 2-1- nederlaag in Westerlo. In zijn 2,5 jaar als coach op Anderlecht legde Vercauteren nog twee gelijkaardige series af. Van 20 november 2006 tot 12 mei 2007 bleef hij 20 speeldagen ongeslagen en van 18 maart 2006 tot 22 september 2006 werd er 15 keer op rij niet verloren in de Jupier League. Statistieken waar het huidige Anderlecht alleen maar van kan dromen.

1008

Vercauteren was in zijn eerste periode in totaal 1008 dagen hoofdtrainer van Anderlecht toen hij op 12 november 2007, daags na een nederlaag bij Germinal Beerschot Antwerpen (2-0), ontslagen werd.

4342

Tussen de dag van zijn ontslag in 2007 en zijn comeback op 3 oktober van dit jaar gingen er maar liefst 4342 dagen voorbij. In die periode was hij trainer van de Rode Duivels, KRC Genk, Al Jazira Club (Verenigde Arabische Emiraten), Sporting Portugal (Portugal), KV Mechelen, Krylia Sovetov Samara (Rusland), Cercle Brugge en Al-Batin (Saudi-Arabië).

Een dag voor de verplaatsing naar Charleroi gebruikt het management van Anderlecht zijn veelbeproefde recept: een crisis verdoezelen met de komst van een clubicoon. Op die manier waren Pär Zetterberg, Vincent Kompany en Frank Arnesen binnengedruppeld bij Anderlecht en deze keer is het de beurt aan Frank Vercauteren om terug te keren naar het oude nest. Het werkvolk op Neerpede heeft de omwenteling niet zien aankomen en net als bij Kompany hebben de topmensen de aanstelling van Vercauteren tot in de laatste minuten kunnen stilhouden. Vreemd genoeg valt ook Arnesen compleet uit de lucht. Laat staan dat hij weet dat hij op straat gezet zal worden. De Deense zestiger trakteert zijn medewerkers op taart en hij gedraagt zich veel te euforisch voor iemand die weet dat hij zijn job zal verliezen. Maar de zoveelste dienstbeëindiging doet intern al lang geen vragen meer rijzen. Sinds de intrede van Marc Coucke zijn de mensen gewend geraakt aan een defilé van ontslagen werknemers. Het is haast een running gag geworden op Neerpede: wie kunnen ze nu nog elimineren? Eigenlijk had de benoeming van Vercauteren de gemoederen moeten bedaren bij de supporters, maar in het Stade du Pays de Charleroi valt de onderlinge verdeeldheid des te meer op. De beruchte Brussels Casual Service (BCS) etaleert zijn onvrede door een minuscuul spandoek de lucht in te steken met een duidelijke boodschap: Coucke buiten! Een paar meters verderop, in hetzelfde bezoekersvak, betuigt Mauves Army openlijk zijn steun aan de club. Ne jamais rien lâcher. Het decor is apocalyptisch. En terwijl het rookgordijn van Bengaals vuur wegtrekt, doemt het gezicht van Vercauteren op. Links van hem zit een stoïcijnse Kompany het schouwspel gade te slaan. Van buitenaf geeft hij de indruk sereen om te gaan met heel de situatie. Kompany en co zitten in een soort bubbel. En behalve de mensen die tot zijn inner circle behoren, weet niemand hoe Vince zich werkelijk voelt. In de wandelgangen vragen mensen zich een ding af: wordt Vercauteren hem van bovenaf opgelegd of is de reorganisatie van de staf helemaal doorgesproken en met volle overtuiging aanvaard door Kompany? Na de gewonnen match op Charleroi moet een prominent lid van de technische staf toegeven dat de hervormingen een zware impact hebben gehad op de gemoedstoestand van het uitgebreide trainerskorps. Fastforward naar afgelopen zondag. Na een afwezigheid van ruim 4300 dagen viert Vercauteren zijn rentree in het Astridpark met een klinkende 4-1-zege tegen STVV. Maar zijn eerste echte test ondergaat Vercauteren de dag ervoor al wanneer hij een resem basisspelers een na een ziet afhaken door ziekte en blessures. Een aantal onder hen moet forfait geven voor de training van zaterdag en anderen kunnen niet mee op afzondering. Ooggetuigen spreken zelfs van een chaotische voorbereiding. Maar te midden van de verwarring houdt Vercauteren het hoofd koel. Tot woensdag had de ex-sportief adviseur van OH Leuven zich gedeisd gehouden op Neerpede. Hij praat niet veel - de meeste spelers hebben zelfs de kans niet gehad om zijn stem te horen - en hij gaat helemaal op in zijn rol van observator. Hij inspecteert zijn spelers en analyseert hen tot op het bot. Op organisatorisch vlak verandert er niet veel: Simon Davies leidt de trainingen en Kompany fungeert nog altijd als leider en inspirator van het team. Kompany heeft weliswaar een paar bevoegdheden moeten afgeven, maar in de kleedkamer is zijn geloofwaardigheid amper aangetast. Spelers schatten hem nog altijd hoog in vanwege zijn voetbalkennis. Vince kan alles benoemen, hij kan perfect een wedstrijd lezen en hij weet hoe hij een speler tactisch moet onderrichten. Michael Verschueren en Kompany hebben wel over het hoofd gezien dat deze campagne een overgangsseizoen kon worden. En daardoor bleef de staf dezelfde speech afsteken: 'Eén keer winnen en we zijn vertrokken. In play-off 1 kan alles nog. Zelfs de titel.' Het was een goedbedoelde demarche om een positieve flow in de groep te pompen. En de spelers, niet het minst de kaders van de ploeg, bleven tegen beter weten in publiekelijk herhalen dat het helemaal goed zou komen. Na de ontnuchterende nederlaag bij Club Brugge bleef Alexis Saelemaekers zelfs volhouden dat Anderlecht nog in de titelrace zat. De maandag erop werd Saelemaekers bijna doodgeknuffeld door Kompany omdat hij zijn nek had uitgestoken. De taak van Vercauteren zal er in bestaan om op het veld en in de kleedkamer het realisme te laten doorsijpelen. 'We willen onszelf geen doel opleggen, maar we weten waar we naartoe willen werken', aldus Vercauteren na de match tegen STVV. Vercauteren ging heel bedachtzaam te werk. Hij is niet van plan om alles in één keer om te gooien, maar hij wil op een stelselmatige manier zijn stempel drukken op de jonge spelersgroep. Een van zijn eerste maatregelen was Adrien Trebel weer in de basisploeg te integreren. Vercauteren: 'We mogen niet blijven hangen in het verleden. Trebel is een speler als een ander en na een goed gesprek weet hij duidelijk wat we van hem verlangen. Hij heeft zijn taken uitgevoerd en zijn rendement was goed.' Ondanks zijn dipje in september maakt Vercauteren geen aanstalten om Killian Sardella, die gevolgd zou worden door een aantal buitenlandse clubs, te laten vallen. De entourage van Sardella is van één zaak overtuigd: indien hij tien centimeter groter was, had hij de concurrentie kunnen aangaan met Philippe Sandler voor een stek in de as van de verdediging. Intussen heeft het bestuur de intentie uitgesproken om het contract van de tot back omgevormde centrale verdediger open te breken. En van zodra Vercauteren klaar is met de audit van zijn kern kan Verschueren beginnen met de voorbereidingswerken van de wintermercato. Een nieuwe linksback is een prioriteit en er zou ook een nieuwe doelman gehaald worden om Hendrik Van Crombrugge en Thomas Didillon scherp te houden. Davy Roef en Frank Boeckx zijn komende zomer einde contract en een van de twee mag tijdens de winter al beschikken. Met wedstrijden tegen Eupen, Gent, Cercle Brugge en Zulte Waregem op het programma voor de interlandbreak zal moeten blijken of de succesformule van Vercauteren, efficiëntie/realisme gekoppeld aan verticaal voetbal, helemaal zal aanslaan bij het publiek. 'Verticaliteit is heel belangrijk in het huidige voetbal en de jongens hebben het goed opgepikt. Maar ze moeten ook durf tonen en initiatief nemen', was de conclusie van Vercauteren. Le nouveau Anderlecht est arrivé.