Onlangs ontmoette Michel Sablon, technisch en sportief directeur van de KBVB, op een buitenlands congres Roger Lemerre, de bondscoach van Frankrijk. Die vertelde dat Frankrijk voor jaren gebeiteld zat, want de nationale jeugdploegen, tot en met de min 15-jarigen, waren nooit zo sterk. Frankrijk is al wereld- en Europees kampioen en plukt nu de vruchten van jarenlang opleidingswerk.

Aan Lemerre moest Sablon maandag denken toen hij in aanwezigheid van de bondstop en bondscoach Robert Waseige zijn jeugdplan, Futurofoot, ontvouwde. Zonder de pretenties te hebben dat hij hiermee het Franse model in België implementeert, meent Sablon dat door het lanceren van in totaal 73 projecten gedurende de komende vijf jaar én het opvolgen ervan – iets waar het schoentje in het verleden vaak knelde – “onvermijdelijk” de kwaliteit van ons jeugdvoetbal omhoog moet en dus op termijn ook de kwaliteit van onze spelers. In die vijf jaar wordt in totaal iets meer dan 100 miljoen uitgegeven aan de jeugd.

Geïntegreerd in het project zijn de topsportscholen, die in Vlaanderen in hun derde werkingsjaar zitten en dit jaar in Wallonië (Moeskroen en Charleroi) starten. Volgend jaar komt daar ook nog Luik bij. De topsportscholen bereiken duidelijk hun doel : daar waar aanvankelijk slechts 15 tot 20 procent van de jeugdspelers die geselecteerd werden voor de nationale ploegen aan zo’n school studeerden, is dat nu ongeveer 70 procent. Een grotere dekking van het grondgebied is daarvoor uiteraard mee verantwoordelijk voor. Die studenten krijgen allemaal 12 uur per week voetbaltraining op school en komen, met de vier trainingen bij hun club, aan ongeveer 20 uur training per week, dat is quasi evenveel uren als in de Franse opleidingscentra.

Topsportscholen komen het profvoetbal ten goede, de doorlichting van het jeugdvoetbal mikt op breder. Net als de hogere kwaliteit van de trainersopleiding, met als nieuwe punten opleidingen voor keeperstrainers, conditietrainers én kaderpersoneel voor een club. Sablon : “Op regionaal vlak zijn er projecten gestart in Henegouwen en Limburg, met het project rond de stad Sint-Truiden. De beste spelers uit één generatie worden daar verzameld, krijgen betere trainers, betere infrastructuur, het kan niet anders of het niveau moet daar omhoog gaan.” Nog niet elke club is rijp voor zo’n samenwerkingsverband, maar aan die mentaliteitswijziging wordt gewerkt.

Tal van andere projecten zorgen voor een kwaliteitsverbetering aan de basis. Zo is het de bedoeling om bijvoorbeeld allochtone jongeren in Brussel, een groep waarin veel talent huis, naar de voetbalclubs te krijgen en starten er projecten als Geef geweld geen kans of Neen aan drugs. Op dat vlak zoekt de voetbalbond nog medewerkers. In totaal gaan straks 18 mensen voltijds aan de slag in de diverse projecten.

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content