Frans tweede taal in de Bundesliga

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Steeds meer Franse spelers trekken naar de Bundesliga. Hoe komt dat?

27 Franse voetballers telde het weekblad France Football vorige week al in de Duitse eerste klasse, een record sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963. Frankrijk is zo, na Oostenrijk (33 spelers), het best vertegenwoordigde land. Opmerkelijk, aangezien er zes jaar geleden slechts… drie Franse spelers in de Bundesliga actief waren: Franck Ribéry (Bayern München), Mathieu Delpierre (Hoffenheim) en Jonathan Schmidt (Freiburg). Vanwaar de aantrekkingskracht van Duitsland?

Denis Zakaria, de Zwitserse international van Borussia Mönchengladbach, heeft momenteel drie Franse ploegmaats: Marcus Thuram (de zoon van Lilian), Alassane Pléa en Mamadou Doucouré. Hij verklaart: ‘Ze weten dat ze in Duitsland speelminuten zullen krijgen. In Engeland stapelen ze de spelers op en zijn het vaak de jongeren die daar het slachtoffer van worden.’

Jonge Fransen kiezen dus niet meer voor Engeland of Spanje, maar eerder voor Duitsland. Drie vierde van hen is jonger dan 22 jaar. De Bundesliga is vaak een springplank naar de Premier League. De voorbeelden zijn legio. Twee jaar geleden kocht Eintracht Frankfurt de Franse spits Sébastien Haller (nu 25) voor zeven miljoen euro van FC Utrecht. Deze zomer verhuisde Haller naar West Ham voor 44 miljoen euro.

In 2016 verruilde Jean-Philippe Gbamin RC Lens voor Mainz. Prijskaartje: vijf miljoen euro. Na drie seizoenen aan de oevers van de Rijn versierde hij onlangs een transfer naar Everton, dat 27,5 miljoen euro voor hem neertelde.

‘Jonge, Franse spelers zijn vaak tactisch en fysiek al rijp, terwijl ze nog niet eens twintig jaar zijn. Ze hebben een buitengewone marktwaarde, zelfs als ze uit de Ligue 2 komen’, legt Rouven Schröder, de sportief directeur van Borussia Dortmund, uit in France Football. ‘Ze zijn heel blij dat ze in Duitsland in een mooie infrastructuur en mooie stadions terechtkomen. We beseffen wel dat de Bundesliga voor hen slechts een etappe is, maar uiteindelijk is het een win-winsituatie voor iedereen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content