In de Ligue 1 is eenoog PSG koning in het land der blinden en Europees presteren de Franse clubs ondermaats.

Olympique Marseille: 1 punt, Bordeaux: 1 punt, Stade Rennes: 3 punten. De drie Franse vertegenwoordigers in de Europa League kunnen Europese overwintering al zo goed als vergeten.

In de Champions League is de toestand iets beter. Het getergde AS Monaco staat wel op een zucht van de Europese uitschakeling, maar Olympique Lyon en PSG doen nog mee in hun poule. Les Gones, met een herboren Memphis Depay, speelden woensdag 2-2 gelijk tegen Manchester City. En PSG wint vandaag bij voorkeur zijn thuismatch tegen Liverpool om nog kans te maken op de 1/8 finales van het kampioenenbal.

Kortom, een zorgwekkende situatie in het land van de wereldkampioen. Ook in de Ligue 1 is de toestand ernstig. De hegemonie van PSG neemt lachwekkende proporties aan. Het team van Thomas Tuchel stevent nu al af op zijn zesde titel in zeven jaar. Geen enkele club lijkt bij machte de Parijzenaars een strobreed in de weg te leggen. De andere drie leden van de Franse Big Four – AS Monaco, Olympique Lyon en Olympique Marseille – doen het op dit moment al slechter dan vorig seizoen, rekende France Football vorige week uit. Marseille heeft vooral zorgen in het offensieve compartiment: het schiet minder binnen het kader en het scoort moeilijker dan vorig seizoen (1,8 goals per match tegenover 2,1). Florian Thauvin is de enige die rendeert, Konstantinos Mitroglou en Valère Germain blijven ver onder de verwachtingen. Vandaar dat de naam Michy Batshuayi, op een zijspoor bij Valencia, weer opduikt in de Franse havenstad.

Bij dat andere Olympique, uit Lyon, is er dan weer een gebrek aan regelmaat en aan leiders die de ploeg bij de les houden. Het team van Bruno Génésio won bijvoorbeeld zijn eerste CL-match op het veld van Manchester City met 1-2, maar het verloor in de Franse competitie net zo goed met 5-0 van PSG. Het wordt tijd dat ervaren mannen als Jérémy Morel, Marcelo, Nabil Fekir en zelfs Jason Denayer zich meer laten gelden, vinden ze bij France Football.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content