Fredi Bobic, de sportief directeur van Eintracht Frankfurt, is de Man van het Jaar in Duitsland.

Sinds 1990 kiest het Duitse weekblad Kicker de Man van het Jaar. Franz Beckenbauer was destijds de eerste laureaat. Nu viel de keuze verrassend op Fredi Bobic, sinds juni 2016 sportief directeur bij Eintracht Frankfurt, een functie die hij eerder al vier jaar bekleedde bij zijn ex-club VfB Stuttgart. Bobic, een voormalige spits die 37 keer voor de nationale ploeg speelde, wordt geprezen voor de manier waarop hij de rust bij het roerige Eintracht Frankfurt herstelde. De twijfels waren nochtans groot nadat vorig seizoen naast trainer Niko Kovac een aantal titularissen de club verlieten. Na de verrassende bekeroverwinning – in de finale werd Bayern München verslagen – vulde Bobic de hiaten op en legde hij met de relatief onbekende en van Young Boys Bern overkomende Oostenrijker Adi Hütter een uitstekende trainer vast. Bobic was overtuigd van diens offensieve speelwijze. Terecht, zoals bleek. Eintracht Frankfurt staat in de Bundesliga zesde en overleefde de groepsfase van de Europa League. Sjachtar Donetsk is daarin de volgende tegenstander.

Fredi Bobic, van Sloveense afkomst, is geen man van grote woorden. Hij werkt realistisch en gestructureerd en laat zich niet zo snel uit zijn evenwicht brengen. Juist dat had Eintracht Frankfurt, waar de emotie vaak regeert, nodig. Bobic kwam bij de traditieclub toen de degradatie in een dubbele barragewedstrijd tegen Nürnberg net werd vermeden. Hij hield een grote schoonmaak binnen het personeelsbestand en installeerde een nieuwe werkcultuur. Eintracht Frankfurt frappeert door een voorbeeldige teamgeest en heeft met de Serviër Luka Jovic (twaalf doelpunten en vijf assists) en de Fransman Sébastien Haller (negen goals en negen assists) een geducht spitsenduo. Intussen opent de club binnenkort een nieuw trainingscentrum en zijn er plannen om het stadion (51.500 plaatsen) uit te breiden en te moderniseren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content