I van De Witte, de voorzitter van AA Gent, heeft vorige week nog maar eens laten uitschijnen dat er volgens hem maar één club per provincie leefbaar is. Hij zei dat een fusie met Lokeren onafwendbaar is. Het is niet de eerste keer dat Lokeren in verband wordt gebracht met een fusie. Eerder was er sprake van een samensmelting met Beerschot, net zoals er ook al eens is gepraat over een fusie met Eendracht Aalst. In Aalst, waar ik op dat moment trainer was, zorgde dat voor een kleine volksopstand. De club wilde liever in derde klasse voortdoen dan met Lokeren in eerste te moeten uitkomen. Ik denk dat Roger Lambrecht ook nu niet veel zal voelen voor een fusie met Gent. Want het zou betekenen dat zijn club wordt opgeslorpt, en De Witte zal de eventuele club uiteraard in Gent willen zien spelen. Fusies hebben volgens mij alleen een kans van slagen in dezelfde stad. Zelfs als het om twee plaatsen gaat die naast elkaar liggen, wordt het al problematisch. Een paar jaar geleden kwam het tot een fusie tussen Waregem en Zulte, twee clubs uit twee verschillende provincies. Het was eigenlijk een samengaan tussen een vergane glorie en een goed gestructureerde kleinere club. De kleuren veranderden, maar er werd verder in de Gaverbeek gespeeld. Volgend seizoen kan de club naar eerste klasse doorstoten en daar op termijn een behoorlijke rol vervullen. Misschien wordt er dan gewoon weer over Waregem gesproken. Net zoals er nu langzamerhand ook steeds meer over Beerschot wordt gepraat. En niet over Germinal Beerschot. Fusies zijn niet altijd de oplossing. In België is er maar één die je als een voltreffer kan beschouwen. Die in Genk, tussen Waterschei en Winterslag. Maar dat gebeurde zoals bekend wel met de steun van hogerhand.

Geduld is er niet alleen nodig om fusies te realiseren, geduld leek ook Tristan Peersman te moeten oefenen. Heel even zag het er vorig weekend naar uit dat Jan Van Steenberghe de voorkeur op hem zou krijgen. Uiteindelijk opteerde Hugo Broos in de wedstrijd tegen Moeskroen toch voor Peersman. Het zou ook vreemd geweest zijn als de doelman van de nationale ploeg op de bank zou verzeild zijn geraakt in plaats van Van Steenberghe, in het begin van het seizoen aangezien als derde keeper van Anderlecht. Ik blijf er niettemin bij dat het voor Peersman geen goede zaak is geweest dat hij zo snel in de nationale ploeg kwam, ook al ziet Aimé Anthuenis dat anders. Net zoals ook Silvio Proto na zijn debuut bij de Rode Duivels bij La Louvière niet bepaald met glansprestaties uitpakt.

VRIJDAG 21.01

20.25 Bayern München – Hamburg

ZATERDAG 22. 01

15.55 Schalke 04 – Bremen

17.50 Charleroi – Standard

21.55 Inter – Chievo

23.40 Kick + Rush

ZONDAG 23. 01

08.55 Heruitzending Kick + Rush

(laatste kans om 11.55)

12.40 AA Gent – Club Brugge

15.15 FC Utrecht – Ajax

17.00 Arsenal – Newcastle

19.00 Villarreal – Valencia

20.55 Lille – Lyon

MAANDAG 24.01

20.00 BVO (heruitzending om 22.55)

DINSDAG 18. 01

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.30)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

Wim De Coninck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content