Michel Sablon wil behalve een nationaal centrum ook nog eens twee regionale centra bouwen.

Michel Sablon is klaar met zijn jeugdplan. Althans, met de grote lijnen. De technische directeur van de KBVB werkte na zijn terugkeer van Euro 2000 de voorbije maanden aan een blauwdruk voor een nieuw jeugdplan, dat hij Futurofoot doopte. De concrete richtlijnen moeten straks nog worden ingevuld.

Alle kampioenschappen zullen worden doorgelicht zodat ze over twee jaar kunnen worden bijgestuurd. De duiveltjes zullen ook in de zomermaanden spelen en ’s winters indoor of op een synthetisch veld. De bedoeling is om ze zo minstens drie keer langer op het veld te krijgen dan nu. Hun wedstrijden worden ook uitgebreid tot 3 keer 20 minuten. Verder wil de KBVB de jeugdopleiding van de clubs uit eerste en tweede klasse evalueren en een kwaliteitslabel uitdelen. De beste clubs zullen tegen elkaar spelen. Nadien komen de clubs uit de lagere afdelingen aan de beurt. Vanaf 2003 moet men op alle niveaus gediplomeerde trainers aanstellen. Het aantal topsportscholen (nu vijf in Vlaanderen, die door de bond financieel worden gesteund) wordt uitgebreid : Moeskroen is akkoord om er eentje op te richten, Frans Masson zoekt er nog één in Charleroi. Luik bedankte voor de eer. Nu volgt ongeveer 30 procent van de nationaal geselecteerde jeugdspelers al les aan zo’n school, over twee jaar moet dat 75 procent zijn.

Woensdag bespraken de diverse jeugdcoördinatoren uit eerste klasse al een eerste keer het plan. Zij konden zich vinden in de nieuwe maatregelen, maar vroegen de bond om iets te doen aan de uittocht van jongeren op hun achttiende naar – onder meer – het buitenland. Voor dat probleem heeft de bond geen pasklare oplossing.

In augustus bespreekt de Technische Commissie verder het plan. voor de komende drie jaar is de uitwerking ervan op 100 miljoen frank begroot. Nu al is duidelijk dat er zal worden gesnoeid en bespaard en dat de 100 miljoen misschien wel over vijf jaar wordt gespreid. Bovendien is niet iedereen het eens over de bouwplannen van Sablon. Die stelde naast de provinciale centra én het federale centrum in Tubeke (kostprijs : 150 miljoen) ook nog eens twee regionale centra voor : eentje in Antwerpen (Wommelgem is een optie) en eentje in Luik (Blegny). Te veel centra, vinden sommigen op de bond, die op die manier 100 miljoen frank in stenen wil besparen. (PTK)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content