Zaterdag trekt Germinal Beerschot naar het Lisp voor een belangrijke match tegen degradatieconcurrent Lierse. Met nog zes wedstrijden te gaan in de reguliere competitie staan de Ratten op de 13e plaats in het klassement. Ze sprokkelden in 24 matchen amper 20 punten, een meer dan Eupen, vier meer dan Lierse en zes meer dan Charleroi. Zijn laatste vijf matchen speelt Germinal Beerschot tegen AA Gent, KV Kortrijk, STVV, KV Mechelen en Standard.

Op het Kiel deelde Germinal Beerschot afgelopen weekend de punten met Lokeren, zesde in de stand. Het werd 1-1. Júnior Negrão joeg de totale crisis weer eventjes het hoekje om door in de 90e minuut de gelijkmaker te maken, pas het zestiende doelpunt van Germinal Beerschot dit seizoen, geen enkele andere eersteklasser doet slechter. Vóór de match hadden de spelers een boodschap op de clubsite laten plaatsen. Een dag na de 2-0-nederlaag tegen rode lantaarn Charleroi was er te lezen: “Via deze weg wensen we als team te reageren op de prestatie van gisteren, die zwaar teleurstellend was. Vandaag hebben we samen gezeten om als team ervoor te zorgen dat er zondag een antwoord komt op het veld, en dit in het belang van iedereen die Germinal Beerschot genegen is. All together we will succeed.”

De spelers begonnen tegen Lokeren met de troost dat Zulte Waregem een dag eerder ook een 2-0-nederlaag had geleden tegen het hertekende Charleroi, al betekende dat anderzijds dat de Zebra’s mogelijk nog een taaie klant worden in de degradatiestrijd. Aan inzet en strijdlust ontbrak het de Ratten zondag allerminst. Dat het desondanks tot de 79e minuut duurde vooraleer de thuisploeg een bal tussen de palen kreeg, versterkt de indruk dat Germinal Beerschot dit seizoen een verhaal schrijft van (soms) willen, maar niet kunnen. Kansen niet afmaken is een probleem, amper kansen creëren is een groot probleem.

Nóg opmerkelijker dan het gebrek aan doelgevaar was het gefluit dat de meest fanatieke aanhang van de tribunes liet rollen toen trainer Jacky Mathijssen in de 74e minuut een dubbele wissel doorvoerde. Hij haalde Roni Porokara en Sherjill MacDonald naar de kant en stuurde Bart Goor en Negrão het veld op. “Jacky buiten!”, weerklonk er zowaar. Mathijssen is nog maar zeven wedstrijden hoofdtrainer van Germinal Beerschot. Hij boekte een 6 op 21. Het volgende wat de aanhang scandeerde, was: ” Glen De Boeck, olé, olé…” Dat verraadde dat het getier meer gericht is tegen het beleid van de club dan tegen Mathijssen in het bijzonder. De Boeck was vóór Nieuwjaar enkele maanden aan de slag op het Kiel. Door zijn moeilijke relatie met sterke man Jos Ver-haegen groeide zijn trainerschap uit tot een symboolkwestie. De harde kern zag in De Boeck en vastgoedmakelaar Patrick Vanoppen, die de club nu mee leidt, een tegengewicht voor Verhaegen en co, die de club redden, maar een zuinig beleid voeren waar het Kiel het altijd al moeilijk mee had.

Ook het voorval waarmee Germinal Beerschot vorige week het sterkst in de kijker liep, was er wéér geen van sportieve aard. Voor een camera van de Antwerpse tv-zender ATV joeg Vanoppen foeterend enkele persmensen weg in de bruuske stijl waarmee hij, ook binnen de club, velen irriteert: “Ik heb het gehad met de pers. Al dat geshit en gezever.” Hij verwees naar een verhaal dat de Gazet van Antwerpen bracht. Daarin ging het nog eens over het uitstel van de in de lucht hangende deal tussen hem en het kamp van Verhaegen over een aandelenoverdracht. Ook werden opnieuw vragen gesteld over de wazige (financiële) achtergrond en motieven van Vanoppen en liet een ‘insider’ optekenen dat heel het huidige bestuur stopt als Vanoppen alle touwtjes in handen krijgt.

De gebeurtenissen in de bestuurskamer zuigen nog altijd meer aandacht dan de prestaties op de grasmat, maar intussen wordt de degradatienood elke week acuter. Als Germinal Beerschot op het veld helemaal uitglijdt en in de tweede klasse belandt, blijven er dan nog geïnteresseerden over om de club te leiden?

DOOR KRISTOF DE RYCK

Kansen niet afmaken is een probleem, amper kansen creëren is een groot probleem.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content