Zelden zo goed gelachen als met het voorstel van de ‘G5’ om de Belgische competitie in te krimpen naar 14 of zelfs minder clubs. Ik vraag mij trouwens af waarvoor die ‘G’ zou staan : groot ? gezond ? En hoe kan men toetreden tot dit selecte gezelschap ?

Anderlecht krijgt het budget zo goed rond dat zelfs overwogen wordt om van naam te veranderen teneinde mee uit de pot van het Brussels gewest te kunnen scheppen; Brugge heeft al jaren geen geld meer om een ‘grote’ naam vast te leggen; Standard overleeft – net zoals enkele kleinere ploegen die er volgens de G5 uit moeten – dankzij de gratie van Adi – Louis-Dreyfus – das; Genk had iets meer dan een jaar geleden een overbruggingskrediet nodig en vloekt zich nu een ongeluk dat er geen miljoenenbod gekomen is voor Sonck of Dagano; AA Gent heeft weliswaar een schuld van zowat. 800 miljoen gevoelig kunnen doen dalen, maar ik zou er niet graag werken als boekhouder.

De kritiek dat ploegen als Bergen, Beveren en andere niet thuishoren in eerste, heeft enkel de precaire financiële situatie van die ploegen als fundament en slaat dus nergens op. Als Bergen zich kan handhaven in eerste klasse met een budget van 35 miljoen, zoals Meneer Vanden Stock beweert, dan is dat hun zaak en doe ik daar zelfs mijn hoed voor af. Beveren is sinds het invoeren van de licentie bezig met een grondige en volgehouden sanering en als het 5-jarenplan met Guillou en Arsenal, plus de jeugdacademie, echt van grond geraakt, zal het binnen enkele jaren ongetwijfeld terug een stabiele en gezonde middenmoter kunnen worden.

Een competitie met minder ploegen is geen garantie voor de heropbloei van het Belgisch voetbal. Kijk maar naar de Schotse competitie waar Celtic met de vingers in de neus kampioen wordt met een 15-tal punten voorsprong op de 2de en zelfs een dikke 40 op de 3de in de stand. Geweldig spannend was het daar weer ! Het opzetten van een North Atlantic League is helemaal een lachertje : bedoeling zou zijn om de ploegen die er Europees vroeg uit liggen tegen elkaar te laten spelen om iets goed te maken op … financieel gebied. Of hoe het argument dat ten aanzien van de kleine clubs gebruikt wordt, ook op hen zelf van toepassing is…

De invoering van de licentie zal op termijn het beoogde effect wel teweegbrengen; hiervoor hoeft men niet eerder gemaakte afspraken in de Profliga op de helling te zetten zoals meneer Wauters terecht opmerkte. Beter zou zijn om bijvoorbeeld de jeugdwerking strenger onder te brengen in de licentievoorwaarden en tevens vanuit de KBVB meer druk te zetten op Uefa en Fifa om de Europese licentie er sneller te doen komen. Dat zijn zaken waardoor onze ploegen Europees terug meer kansen zullen krijgen !

Geert Van den Broeck, Reet

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content