We beseften niet dat er in Sittard ook een wegmotel stond. Hij had ons nochtans omstandig uitgelegd waar we heen moesten rijden voor het eerste interview, SefVergoossen, destijds aangekondigd als de nieuwe trainer van Genk, maar op dat moment nog in dienst bij Roda JC. De misplaatste gedachte dat we het wel zouden vinden, had de klad in ons geheugen gejaagd. “Wij staan al in Valkenswaard, meneer Vergoossen. En u ?”

Meer dan een uur heeft hij in Sittard op ons zitten wachten. “Ik had gelukkig niks anders te doen”, antwoordde Vergoossen zacht op onze verontschuldigingen. Dat hij het deed zonder te glimlachen, was ongeveer het strengste wat we de voorbije drie seizoenen van hem te zien of te horen kregen. En toch was er geen haar op ons hoofd dat nog eens zoiets voor wou hebben. Gêne om zoveel geduldig begrip was het die ons bekroop.

Die empathische benadering is het die van Vergoossen in Genk een succes heeft gemaakt. Hij mag dan om zijn beperkingen al eens smalend de Prins van Limburg zijn genoemd, door VoetbalInternational-hoofdredacteur JohanDerksen paternalistisch vergeleken met een hopman bij de scouts of soms haast op het naïeve af zijn doorgegaan met vertrouwen geven aan spelers, zijn inlevingsvermogen maakte hem sterk. Vernieuwend is voor België ook zijn manier van werken geweest. Een oortje dat de wereldpers haalde, structurele inbreng van een mental coach, maar vooral de duidelijkheid, doelgerichtheid en het positivisme waarmee hij werkte, zullen bijblijven in het Fenixstadion. Hij is er vorige week dinsdag vertrokken met hetzelfde credo als waarmee hij was gekomen û Genk beter maken is wat telt û en toonde zich groots door dat voor zijn definitieve afscheid zowaar ook nog eens zelf te komen toelichten. Maar dat Genk vrijdagavond pas in blessuretijd van een nog magerder AA Gent won, geeft aan dat er meer nodig is dan wat spanning uit de hoofden te krijgen.

J osVaessen had zich al eerder de bedenking gemaakt of hij in zijn brandende ambitie toch niet te veel van de spelersgroep heeft verwacht. De voorzitter mag dan wel schermen met de gedachte dat de club in ruil voor financiële inspanningen ook sportieve druk mag leggen, wie de trits afgevloeide spelers bekijkt die de voorbije seizoenen in het Fenixstadion zijn gepasseerd, kan niet anders dan concluderen dat er iets aan het transferbeleid heeft geschort. De constructie van een sportieve commissie, met dit seizoen PaulTheunis als deeltijds voorzitter, bleef zo een haard van discussie. Genk maakt daarom binnenkort de sportief coördinator, of een functie van die strekking, bekend, die een tandem moet vormen met Theunis.

Even was er voor het seizoen al sprake van LucNilis, maar die zou niet alleen financieel wegen ; hij stuitte ook op tegenkanting in de club. Reden waarom de Zonhovenaar dan maar met Heusden-Zolder flirtte. Nu was het aartsrivaal Sint-Truiden dat door de SEM-medewerker werd opgevrijd.

Ondertussen blijft na het vrijwillige vertrek van Sef Vergoossen en het gedwongen ontslag van assistent JosDaerden, die het daar overigens moeilijker mee had, één wens nog altijd oningevuld. Genk hoopt na DimitrideCondé nog een creatieve middenvelder met meer allure en kwaliteiten aan te trekken.

Welke oplossingen de club voor volgend seizoen ook uitwerkt, om af te wegen wie de beste opvolger voor de Nederlandse trainer is, was het Belgische aanbod – AriëlJacobs, WalterMeeuws, RenéVandereycken, Georges

door Raoul De Groote

Zijn empathie heeft van Vergoossen een succes gemaakt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content