Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Aad de Mos {ex-trainer}

“De eerste 45 minuten van Anderlecht op Club waren van het beste wat ik dit seizoen al heb gezien, van alle clubs die ik al aan het werk zag. Sporting bracht volgens mij in Brugge zijn beste basiself aan de aftrap. Dat is: zonder Rolando en BramNuytinck. Centraal achterin vormen Olivier Deschacht en ChancelMbemba het beste duo, op één detail na: ze moeten beter afspreken wie welke tegenstander voor zijn rekening neemt op stilstaande fases. Deschacht tegen zijn maatje TomDe Sutter enMbembaop Obbi Oulare, dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Wat betreft hardheid in de duels, zijn het in de eerste plaats de spelers die daar verantwoordelijk voor zijn en niet de trainer. Hetzelfde voor de tweede goal. In plaats van zich bezig te houden met de propjes papier die uit de tribune werden gegooid, had SilvioProto beter zijn verdediging opgesteld zoals het moet. Op die twee fatale blunders na viel er niet veel aan te merken op de prestatie van de Brusselaars. Ik zag twee moderne vleugelverdedigers aan het werk die door hun gepaste inschuiven voor een numerieke meerderheid zorgden op het middenveld, ik zag een goed driemansmiddenveld met Youri Tielemans, Steven Defour en Dennis Praet.Een middenveld dat de Brugse driehoek Vormer-Claudemir-Vázquez helemaal in de schaduw speelde, geholpen door twee buitenspelers die niet alleen vlot de lijn afliepen maar bij momenten ook goed naar binnen kwamen. Allemaal in dienst van AleksandarMitrovic die in eerste klasse zijn gelijke niet heeft als hij in of rond de zestien meter kan opereren. Als Anderlecht in de komende twee resterende wedstrijden van de heenronde in deze play-offs wat van zijn achterstand kan afknagen, acht ik hen niet kansloos in de terugronde, waarin ze zowel Club, Standard als Gent thuis ontvangen. Op voorwaarde dat ze intussen de nodige afspraken maken op vrije trappen en stilstaande fases. Dat lijkt simpel, maar gezien het spel van sommigen, is het dat toch niet.”

Alex Teklak {analist}

“Het grote verschil tussen Besnik Hasi en Michel Preud’homme, zo bleek zondag opnieuw, is hun vermogen om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Waar Preud’homme erg sterk in is, komt Hasi nog te kort. Ik vind nog altijd dat Leander Dendoncker eerder ingebracht had moeten worden voor een Dennis Praet die helemaal op was in die tweede helft. Op die manier had hij een beter antwoord gevonden op de inbreng van Obbi Oulare. Aan die details moet Hasi nog schaven. Dat heeft te maken met ervaring, maar ook met aanvoelen. Je mag je ook niet laten verblinden door de titel die Anderlecht vorig jaar behaalde. Natuurlijk speelde daar mee dat CheikhouKouyaté titularis werd op het middenveld, iets wat anderen ook al hadden benadrukt als noodzakelijke ingreep, maar Hasi profiteerde toen ook van de status van underdog, terwijl hij dit jaar degene is die alles te verliezen heeft. Omgekeerd zou ik hem niet te zeer met de vinger wijzen voor de nederlaag op Standard, ik blijf overtuigd dat hij een ander plan had om met drie verdedigers het duo De Camargo-Ezekiel aan banden te leggen. Ik vind ook niet dat hij verantwoordelijk is voor de fouten op stilstaande fases, wel spelers à la AnthonyVanden Borre die helemaal uit beeld is wanneer Oulare gelijkmaakt. De prestatie van Anderlecht tegen Club is hoopgevend, omdat Defour opnieuw de patron is die iedereen wil zien en die zondag de kritiek deed verstommen met zijn prestatie.”

Gille Van Binst {ex-speler}

“Ik heb nog alle vertrouwen in Hasi. De match op Club was goed, als ze niet zo gekloot (sic) waren door de scheidsrechter, hadden ze makkelijk gewonnen. Behalve de uitschuiver op Standard vind ik dat Hasi niet té veel schuift met zijn team, iets wat John van den Brom wel te pas en te onpas deed. Hasi past zich ook niet aan de tegenstander aan en probeert altijd dominant te voetballen, ook zondag op Club. Je mag de beste trainer ter wereld zijn, als de spelers individuele fouten maken en de scheidsrechter niet aan jouw kant staat, lukt het niet. Hasi heeft fouten gemaakt dit seizoen, maar hij heeft vooral veel goeds gedaan, zoals het laten doorgroeien van al die jonge talenten. Ik blijf honderd procent fan van Hasi.”

Thomas Chatelle {ex-speler}

“Tot zijn match op Standard vond ik de coaching van Hasi bijna perfect, zowel tactisch, als op het vlak van communicatie en de omgang met zijn spelers. In Luik ontgoochelde hij me voor het eerst qua opstelling. Ik vraag me nog altijd af of dat schema voorbereid dan wel geïmproviseerd was. Dat laatste zou pas erg zijn voor zo’n wedstrijd. Ik denk dat, meer nog dan die nederlaag op Standard, de verloren bekerfinale tegen Club een kantelmoment in negatieve zin is geweest voor paars-wit. Sinds die match voel je dat de spelers aan vertrouwen verloren hebben, al vond ik ze zondag goed reageren. Hasi lijkt me minder overtuigd van zijn zaak dan voorheen. Anderlecht moet ook leren omgaan met tegenstanders die zich achterin organiseren. Tot nog toe waren ze op hun best wanneer ze in de positie van outsider konden aantreden, zoals in de Champions League, waarin zij de ruimte kregen die anderen nu hebben tegen hen. Wanneer ze zelf het spel moeten maken, wordt het allemaal iets ingewikkelder.”

DOOR THOMAS BRICMONT

“Meer nog dan de nederlaag op Standard was de verloren bekerfinale tegen Club een kantelmoment in negatieve zin voor paars-wit.” Thomas Chatelle

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content