De supporters van Arsenal werden vorige week opgeroepen om voor het Emirates Stadium te betogen. Uit onvrede met het transferbeleid van Arsène Wenger, die slechts een doelman en geen topspits had aangetrokken. Gelukkig voor de Gunners was niemand zo dom op te dagen.

Wat bezielt fans van clubs als Arsenal en Manchester United, met een traditie van jeugdopleiding en detectie van jong talent, om te roepen om de komst van ‘galácticos‘? Is er maar één weg meer in het voetbal, die van Chelsea, Paris Saint-Germain en Manchester City? Clubs die het topvoetbal hebben omgedoopt tot een grote bazaar, waarin alles draait om kopen, kopen en nog eens kopen.

Man City was deze zomer koploper. Raheem Sterling, Nicolás Otamendi en als uitsmijter Kevin De Bruyne, goed voor een kostenplaatje van maar liefst 210 miljoen euro. Hoe rijmt dit met de regels van financiële fair play (FFP), zal u zich wellicht afvragen. Clubs mogen hun transferuitgaven spreiden over de duur van het contract van een pas aangeworven speler en UEFA-president Michel Platini zwakte de regels van FFP af. De boetes van PSG en Man City van vorig seizoen werden herleid tot 22 miljoen euro. Nauwelijks meer dan een flinke fooi voor de sjeiks uit Qatar en de Emiraten.

Dit alles uit vrees het proces, aangespannen door de Belgische spelersmakelaar Daniël Striani en topadvocaat Michel Dupont, te verliezen. De rechter stuurde Striani en co intussen wandelen, maar de UEFA bond desondanks in. Onder andere omdat de voetbalgerelateerde inkomsten van de Premier League zo onstuimig groeien dat zelfs toppers uit de andere grote competities niet meer kunnen concurreren. Niet de stroom Nederlandse of Belgische spelers naar de Premier League is alarmerend, wel het aantal jongens uit de Bundesliga die het voorbeeld van De Bruyne volgden.

Sjeik Mansour kon dankzij de UEFA na Sterling en Otamendi ook De Bruyne aan zijn indrukwekkende verzameling galácticos toevoegen. De Belg met het blonde broske en de blozende wangen kostte meer dan Zinédine Zidane, de beste voetballer van zijn generatie. Ondanks de hectiek rond zijn overgang loodste De Bruyne de Rode Duivels tegen Bosnië richting EK 2016.

We betwijfelen desondanks of daarmee alle heisa rond zijn figuur afgesloten is. Eerst moet de Gentenaar een (onmiddellijke) hit worden in de Premier League, waar heel anders wordt gevoetbald dan in Duitsland en de druk heel wat hoger is.

En er zijn nog een paar argumenten om voorzichtig te zijn. José Mourinho om te beginnen. De Portugees is een enge man, maar als het over voetbal gaat, vergist hij zich niet al te vaak. De Bruyne zal over het Kanaal willens nillens moeten afrekenen met zijn korte verblijf bij Chelsea. Vraag is ook of De Bruyne met volle overtuiging de switch naar City maakte. Waarom zei hij, toen hij zijn zoveelste prijs in Duitsland kreeg, dat hij bij Wolfsburg zou blijven?

Patrick De Koster, handelaar in voetballersvlees, had echter geld geroken. De tv-beelden van de terugkeer van De Bruyne na zijn presentatie in Manchester waren redelijk gênant. Niet vanwege de riante villa met zwembad bij De Koster thuis, maar vooral omdat diens naam even groot op de hemelsblauwe shirts prijkte als die van De Bruyne.

Het wordt ook afwachten hoe de kleedkamer van de Citizens reageert op de komst van de recordtransfer. De Bruyne moet er op korte termijn niet van dromen een centrale rol te krijgen in het Etihad Stadium. Die is vooralsnog weggelegd voor David Silva. De Rode Duivel moet de strijd aan op rechts met Samir Nasri en vooral Jesús Navas.

Zijn nieuwe positie bij City zal Marc Wilmots aanmoedigen De Bruyne bij de Rode Duivels op rechts vast te pinnen. Terwijl hij centraal zou moeten uitgroeien tot de motor van de Rode Duivels. Witsel is toch te veel synoniem met ’tikkie-breed’ en Fellaini een onmisbare stoorzender. Vraag het Louis van Gaal maar. De Amsterdammer worstelt met de Belgische krullenbol. Met Fellaini komt zijn ploeg niet aan voetballen toe, zonder hem wordt er niet gescoord. Net als bij de Rode Duivels. Remember de 1-0-nederlaag in Wales.

En wat de galácticos betreft: la Liga wordt aangevoerd door Eibar, met een stadion van 5000 plaatsen, een budget van 16 miljoen euro en nul galácticos. Een momentopname, maar toch even heel leuk.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Kevin De Bruyne moet de motor van de Rode Duivels worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content