Als Anderlecht volgende dinsdag in Istanbul punten haalt, zal dat in Europa niet onopgemerkt voorbijgaan. De laatste twee jaar bereikte Galatasaray immers twee keer de tweede ronde in de CL. Dat heeft voorzitter Unal Aysal (71), die sinds mei 2011 aan de macht is en onafgebroken pendelt tussen Istanbul en Brussel, waar hij energiebedrijf Unit leidt, toch maar mooi voor elkaar gekregen. Die sterke CL-prestaties zorgen niet alleen voor extra inkomsten, waarmee de club de transfermarkt op kan, maar ook voor een paar stevige thuisprestaties, waarbij de Turkse topclub onder meer Real en Juventus klopte. Het is overigens al de dertiende keer dat Galatasaray aan de Champions League deelneemt.

Dit Galatasaray is sterker dan het team dat vorig jaar als tweede eindigde achter Fenerbahçe. Het kocht bij Napoli de Macedonische spits Goran Pandev en de Zwitserse middenvelder van Albanese origine Blerim Dzemaili.Van Eskisehirspor komt de Turkse rechterflankspeler en international Tarik Camdal.Galatasaray haalde afgelopen zomer ook twee Belgen van Turkse origine: Sinan Bolat,die in het tussenseizoen de tweede keeper kwam vervangen en van wie verwacht wordt dat hij op de Turkse bekerwedstrijden na de vaste doublure blijft van Nesto Fernando Muslera. De 18-jarige Limburger Kaar Baysal komt van Jong PSV, trad een paar keer aan in oefenwedstrijden, maar werd door Cesare Prandelli voorlopig onvoldoende gevonden om opgenomen te worden in de CL-selectie.

Alleen heeft Galatasaray nog niet laten zien wat het waard is. De oefenwedstrijden en de seizoenstart, met een nederlaag na penalty’s in de supercup tegen aartsrivaal Fenerbahçe, en een uitoverwinning op Bursaspor konden de kenners nog niet overtuigen. “Het echte Galatasaray moeten we zien tegen Anderlecht thuis, dan moeten ze er wel staan”, zegt journalist Mehmet Demircan, die de club volgt voor sportkrant Fanatik.

Alvast tot dinsdag blijft de nieuwe trainer van kritiek gevrijwaard. Dat kan snel veranderen, want in Turkije wordt Galatasaray eerste of tweede, en als het heel slecht gaat derde. Voor dit jaar staat de twintigste landstitel als doel voorop, zowel bij Galatasaray als bij Fenerbahçe, die elk met negentien titels samen Turks recordhouder zijn (Besiktas heeft er dertien).

Toen afscheidnemend Italiaans bondscoach Cesare Prandelliop 8 juli tekende als trainer, waren de meeste insiders verrast. Met Prandelli haalt Galatasaray al voor de derde opeenvolgende keer een oudgediende binnen van het Italiaanse Fiorentina, na Fatih Terim en zijn opvolger Roberto Mancini, die de club vorig jaar sportief leidden.

De hand van Prandelli, die geldt als een man van de dialoog, is nog niet zichtbaar in een team dat geleid wordt door de hard opzittende en aanjagende Braziliaanse centrale middenvelder Felipe Melo. Wesley Sneijder,die op het WK sterk presteerde, is nog op zoek naar zijn beste vorm, maar algemeen gaat men ervan uit dat topschutter Burak Yilmaz de weg naar het succes effent.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Mehmet Demircan “Het echte Galatasaray moeten we dinsdag zien tegen Anderlecht.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content