Graag zou ik reageren op het artikel van meneer Mullie waarin hij enkele zaken die ik in SM/VM nummer 5 schreef, tracht te weerleggen. Ten eerste vind ik dat meneer Mullie verkeerde conclusies trekt uit mijn artikel. Ik wilde enkel aantonen dat ik vind dat er in Antwerpen met 2 maten en gewichten wordt gewogen in verband met het voetbalbeleid. Nergens stel ik dat de stad echt tegen GBA is. Dat we meer benadeeld worden, zal ik in deze lezersbrief aan de hand van enkele voorbeelden proberen aan te tonen.

1.GBA-Standard : nadat Standard de wedstrijd op GBA laat uitstellen wegens interlandverplichtingen, slaagt de stad Antwerpen er niet in om ook maar met één datum akkoord te gaan. GBA misloopt maar nipt een forfaitnederlaag. De wedstrijd wordt uiteindelijk gespeeld op dinsdag (!) 16 april.

2.De oefenwedstrijd tussen GBA en PSV op de jaarlijkse fandag wordt op politiebevel verboden. Dit omdat er op hetzelfde moment een barbecue van Steve Stevaert op de Leien bezig was. Bij de derby echter mag Antwerp toch de wedstrijd live voor 3000 man uitzenden in eigen stadion. Dan opeens kunnen er agenten worden ingezet op twee plaatsen.

3.GBA investeert een groot deel van het budget in veiligheid. Dit wordt onder meer door korpschef Lamine in Knack bevestigd. Toch moet GBA meer en meer wedstrijden op zondagmiddag spelen, en ook de combiregeling was dit seizoen al 6 keer van kracht.

4.GBA wilde naar aanleiding van de bekerderby zijn publiek een onvergetelijk maar ook veilig en gecontroleerd vuurwerk aanbieden (uitgevoerd door experts). Hiervoor moest een vergunning bekomen worden, en daarom liet GBA samen met de lokale politie een test uitvoeren. Alhoewel men uitermate positief was over de uitwerking en het veiligheidsaspect heeft GBA geen toestemming gekregen. Het Bengaals vuur op Antwerp laat men maar blauw-blauw.

Meneer Mullie gebruikte ook enkele foute argumenten onder andere in verband met Bengaals vuur. Het is niet de politie die de supporters fouilleert, maar de stewards van de club. Ook moeten de stewards ingrijpen bij het ontsteken ervan, wat echter niet gebeurt. De stad weet dit en laat dit toch oogluikend toe. Ook vind ik het raar dat meneer Mullie zich zo’n zorgen maakt over het feit dat er zoveel van zijn belastingsgeld naar het vernieuwde Olympische Stadion zou vloeien. De stad moest wel investeren in het Kiel, ze was het Germinal Ekeren verplicht om haar gigantische blunder te herstellen, nadat Germinal zelf 3,7 miljoen euro had geïnvesteerd in het Veltwijckpark. De stad had een bouwvergunning gegeven die ze niet had mogen geven, waardoor Germinal het stadion in de oorspronkelijke staat moest herstellen. Maar de stad had geen geld om de investering terug te betalen. Daarom stelde ze voor op het Kiel te gaan spelen, gefusioneerd met Beerschot dus. Twintig miljoen frank om een blunder goed te maken, en om de ziel van Germinal af te kopen : ze komen er dus nog goed van weg. Tenslotte zou ik nog kunnen zeggen dat Antwerp wél goede vrienden heeft in de Antwerpse politiek, denken we bijvoorbeeld aan Chantal Pauwels met haar ode aan Patje Boemboem, maar een schepen van Sport verdenken we natuurlijk niet van partijdigheid.

Hans Van den Berghe, Edegem

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content